Britanska vlada ne isključuje mogućnost da je virus “pobjegao” iz laboratorije

Vlada Velike Britanije ne odbacuje mogućnost da je novi koronavirus slučajno procurio iz laboratorije u kineskom gradu Wuhan gdje su naučnici istraživali viruse, navodi se u izvještaju britanskog lista „Mail on Sunday“.

Većina stručnjaka vjeruje da je pandemija počela kada se virus prenio na ljude na pijaci u Wuhanu, na kojoj su prodavane žive životinje.

U tekstu lista „Mail on Sunday“, međutim, navodi se da, iako zvaničnici u vladi premijera Borisa Johnsona vjeruju da je to još uvijek najvjerovatnije objašnjenje, “više se ne odbacuje” mogućnost da je curenje iz obližnje laboratorije zapravo uzrokovalo pandemiju, prenio je američki Business Insider.

– Postoji vjerodostojno alternativno stajalište temeljeno na prirodi virusa. Možda nije slučajno što je ta laboratorija u Wuhanu. To se ne odbacuje – rekao je za list član Odbora visokih dužnosnika za vanredne situacije britanske vlade (Cobra).

Postoje dvije naučne laboratorije u blizini Wuhana gdje se vjeruje da naučnici provode testove na viruse: Institut za virusologiju i Wuhan centar za kontrolu bolesti.

Obje su na udaljenosti od 10 milja od pijace na kojoj se, kako se smatra, virus prenio na ljude krajem prošle godine.

I neki naučnici u SAD smatraju da je slučajno curenje virusa uvjerljiva teorija, napisao je prošle sedmice kolumnista „Washington Posta“ David Ignatius.

Jedan biolog na kojeg se Ignatius pozvao je Richard Ebright, profesor sa Waksmanog instituta mikrobiologije Univerziteta Rutgers.

Ebright je citiran u Biltenu atomskih naučnika kada je kazao da su mnogi naučnici iz Wuhana koji su istraživali viruse imali samo “minimalnu zaštitu” od infekcije.

Dalje je rekao kako raspoloživi dokazi ostaju “osnova za isključenje laboratorijske konstrukcije, ali nema osnove za isključenje laboratorijske nesreće”.

Drugim riječima, ne vjeruje se da je virus stvoren u laboratoriju, ali je možda tamo proučavan i slučajno pušten (npr. tako što se zarazio neko ko je na njemu radio, a potom zarazu proširio u javnosti).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *