GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI

Prošlo je više od 30 dana kako je u Federaciji BiH proglašeno “stanje nesreće” još uvijek nema nikakve pomoći za građane i poduzetnike od Vlade Federacije BiH.

Dok političari šetaju od grada do grada i obilaze gradilišta i već počinju predizbornu kampanju, građani su na rubu živaca. Sve je više onih koji jedva prehranjuju porodice, počevši od radnika koji nemaju nikakvih primanja pa do obrtnika, frizerski salona, ugostitelja, hiljada onih koji su za život zarađivali na pijacama. Svi oni su odlukom Kriznog štaba FBiH zatvoreni i imaju 0 KM prihoda, obaveze im pristižu a banke nećkaju oko moratorija na kredite, uz sve nabrojano moraju prehraniti porodice.

Najviše od svega građane boli to što nisu ista pravila za sve jer dok jedni rade drugi nemaju to pravo. Tako imamo primjere da imate trgovinu do trgovine, jedna je zatvorena druga otvorena. Bijela tehnika se može prodavati, odjeća ne, zelene pijace mogu raditi dok ostale ne mogu, u jednom entitetu može u drugom ne..

Fahrudin Solak, koji je kadar SDA stranke već dvadesetak godina, sudeći po konstantnim i višednevnim komentarima na društvenim mrežama trenutno je najomraženija osoba u FBiH.

Dok mediji pišu o njegovim malverzacijama i sumnjivim poslovima, on bez imalo suosjećanja za sve građane koji su ostali bez osnovnih sredstava za život, hladno najavljuje produženje mjera ili ako bude potrebno njihovo pojačavanje.

U međuvremenu njegov stranački i ujedno kolega iz Kriznog štaba Fadil Novalić konkretno obećava kroz “KORONA ZAKON” samo smiješnih 250 KM subvencija za PIO, uz razne uslove poduzetnicima. Bez najave bilo kakve pomoći stanovništvu kojem su uskratili jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na rad.

SSS: Vlada FBiH “Korona zakonom” ne štiti ni radnike ni poslodavce

Zašto se naša Vlada ne ugleda na svoje kolege iz regiona koji su realni sektor oslobodili plaćanja doprinosa bez bilo kakvih uslovljavanja, te uvodeći moratorij na kreditne obaveze dodatno dali na značaju tom sektoru i time zaštitili hiljade radnih mjesta i domaću proizvodnju?! – navode iz SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA.

Zašto ne zamrzne finansiranje političkih partija i tim novcem ne pomogne ekonomiji?! Da li je moguće da u ovim trenucima Vlada FBiH planira uzeti novac od rudara i komunalnog radnika?! U trenutku kada je već desetine hiljada radnika u Federaciji BiH ostalo bez posla, Vlada Federacije BiH nema nikakvu ideju kako te ljude vratiti na radno mjesto, ali ni kako zaštititi one koji se još uvijek vode kao zaposleni. U državama u regonu se građanima i penzionerima isplaćuju novčani iznosi koji im trebaju bar malo olakšati život tokom pandemije, a Vlada FBiH od radnika planira uzeti u prosjeku 150,00KM. – dodali su iz SSS-a.

Dok gospodari života i smrti odluče da nam se smiluju i dozvole da radimo, nama ostaje da čekamo.. Pitanje je koliko još.

Gradačački glas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *