Gradačac dobio certifikovane omladinske lidere

Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić – Jojić, aktivisti iz Gradačca, 05.12.2019. su prisustvovali događaju #YOUTHinkBiH u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT na kojem su zvanično postali cerifikovani omladinski lideri.

 

Događaj #YOUTHinkBiH je simbolično na Međunarodni dan volontera promovirao angažman mladih lidera/ica, omladinskih radnika/ica i službenika/ica za mlade u protekloj godini dana. Na događaju se okupilo više od stotinu mladih i predstavnika različitih institucija koje rade i brinu o mladima. Nerma i Mirza su ovu godinu bili polaznici obuke Uči, misli i djeluj!

Obuka UMiD je zvanično priznati vid neformalnog obrazovanja koje mladima pruža mogućnost različitih kompetencija, a program se sastoji od 10 različitih modula, praktičnih vježbi i volonterskog rada.

 

Oni su kroz obuku usvojili znanja i vještine iz modula timski rad i liderstvo, javno zagovaranje i lobiranje, politike prema mladima, pisanje i provođenje projekata, komunikacija i odnosi s javnošću, samoosnaživanje, ljudska prava, rješavanje konflikata i traženje posla i pisanje CV-a.

Kroz obuku UMiD Nerma i Mirza su ove godine sproveli lokalnu građansku inicijativu “Eko kutak”. Inicijativa “Eko kutak” za cilj je imala iskorištavanje prirodnih potencijala grada Gradačca koji su zanemareni i nedovoljno iskorišteni.

Inicijativom je mladima obezbijeđen prostor u prirodnom okruženju na jezeru Hazna sagrađenom od recikliranih materijala, kao i rekonstrukcija ljulje na jezeru Hazna i u gradskom parku. Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić – Jojić su aktivni i u drugim nevladinim organizacijama, Vijeću mladih Grada Gradačca, a učestvovali su i u izradi Strategije prema mladima, kao i inicijativi za usvajanje budžeta za mlade u Gradačcu.

“Zaista smo ponosni što smo dobili jedan vid ovakvoga priznanja kao krunu za naš rad tokom obuke Uči, misli i djeluj! To je bilo jedno zaista divno iskustvo za nas oboje, u sklopu kojeg smo sproveli i naš prvi projekat u Gradačcu. Volontiranje i aktivizam je nešto što nas je povezalo i što nas uistinu ispunjava i smatramo da je to odličan način i prilika da radimo na razvijanju naše lokalne zajednice, kao i jedan od načina na koji možemo raditi na poboljšanju statusa i položaja mladih, prvenstveno u Gradačcu, a onda i šire. Voljeli bismo da se rad i trud aktivista i aktivistica više priznaje i cijeni jer mi zaista mnogo radimo na poboljšanju života svih nas u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćemo našim primjerom biti podsticaj i drugim mladim ljudima kako bi se aktivirali i postali odgovorni građani, a ne samo nijemi posmatrači na sve što se dešava.” – Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić – Jojić.

3 thoughts on “Gradačac dobio certifikovane omladinske lidere

 • 10/10/2022 at 2:20 am
  Permalink

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  Reply
 • 22/11/2022 at 6:35 pm
  Permalink

  Someone essentially assist to make critically posts I would state. That is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the analysis you made to create this actual submit extraordinary. Fantastic process!

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *