Merkel pretrpjela jedan od najtežih poraza, CDU u šoku ❗

Njemačka superizborna godina, “Superwahljahr”, počela je vrlo loše za dosad najjaču stranku na nacionalnoj razini, Kršćansko-demokratsku uniju (CDU). Stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel ostvarila je lošije rezultate u obje savezne države u kojima su se održavali izbori. U Baden-Württembergu, glavni grad Stuttgart, očekivano su pobjedu odnijeli Zeleni koji su podebljali svoj rezultat od prije tri godine za oko jedan posto prema izlaznim anketama televizije ZDF. CDU je, prema toj anketi, izgubio novih 3,6 posto i ostvario povijesno nizak rezultat u toj bogatoj i politički izuzetno važnoj pokrajini. U kojoj je CDU bio na vlasti do prije deset godina.

U saveznoj državi Rheinland-Pfalz (Porajnje-Falačka), glavni grad Mainz, veliko je iznenađenje jako dobar rezultat socijaldemokrata (SPD) kojima su ankete davale malu prednost u odnosu na CDU. Čini se da je ugled dosadašnje pokrajinske čelnice Malu Dreyer bio presudan i SPD je pokazao da i dalje može pobjeđivati. Prema ZDF-ovoj anketi stranka je osvojila 35,5 posto glasova dok je CDU u velikom zaostatku na 26,9 posto.

“Ovo nije dobar izborni dan za CDU. Mi smo si u obje savezne pokrajine obećavali bolje rezultate od onih koje smo ostvarili”, rekao je u prvoj reakciji na nedjeljne izbore glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak. Bitno zabrinutije glasi izjava Nestora CDU-a, sadašnjeg predsjednika Bundestaga (njemački parlament) Wolfganga Schäublea: “Ovo nije ugodna večer za CDU”.

“Ovo je jaki početak jedne super-izborne godine”, rekao je Robert Habeck, jedan od čelnika stranke Zeleni na saveznoj razini. U toj stranci, koja je poboljšala i rezultate u saveznoj državi Rheinland-Pfalz za gotovo 3 posto i sada je na nešto više od 8 posto, više su nego zadovoljni. Winfried Kretschmann vodit će još jednu vladu sljedećih pet godina, a stranka je uspjela osvojiti i sve do ove godine nesklon joj jug zemlje i postala je stvarno prva snaga Baden-Württemberga.

I ne mora nužno nastaviti koaliciju s CDU-om. Može u koaliciju pozvati SPD, svoje prirodne koalicijske partnere s kojima je prvi put 1998. godine ušla u saveznu vladu te liberale, FDP koji su se zabilježili rast od tri posto. Ako CDU stvarno završi u opoziciji u jednoj od svojih povijesnih utvrda to bi bio težak udarac ovoj stranci. Osim toga, vrlo loš znak za pregovore o postizbornoj koaliciji nakon saveznih izbora u rujnu ove godine. Sve dosad se smatralo da će CDU formirati koaliciju sa Zelenima. Ako FDP uđe u vladu u Baden-Württembergu, nije isključeno da se na saveznoj razini također prikloni Zelenima te da uđe u koaliciju crveno (SPD)-crveno (Die Linke, Ljevica) – Zeleni – FDP. Zeleni su na saveznoj razini skloni koaliciji s CDU-om samo ako to bude brak iz prisile, dakle ako sa svojim prirodnim partnerima (crveno + crveno) ne uspiju formirati vlast.

Skandal s nabavom maski

Nedvojbeno je da je na rezultat utjecao nedavni skandal s nabavom zaštitnih maski. Tri zastupnika Bundestaga (njemački savezni parlament) smatrala su da bi oni mogli pomoći u tim poslovima, uz pravičnu naknadu, razumljivo. I strpali u džepove pokoju stotinu tisuća eura. Dvojica su iz CDU-a, a jedan iz sestrinske, bavarske Kršćansko socijalne unije (CSU). No, važan element je nedvojbeno imala i činjenica da je Angela Merkel najavila svoje umirovljenje. CDU sada vodi Armin Laschet koji je u siječnju tijesno pobijedio na unutarstranačkim izborima. I kojem su ovi izbori bili test da pokaže može li sačuvati sadašnju relativno visoku podršku u javnosti.

I prije izbora se upozoravalo da u Njemačkoj raste nezadovoljstvo posljednjim potezima savezne vlade što je također bio dodatni element u padu podrške CDU-u. Sada će posebno trebati pratiti reakcije bavarskog lidera Markusa Södera, čelnika CSU, koji bi mogao jačati kampanju za kancelarsku nominaciju.

Rezultati izbora u saveznim državama definiraju saziv Bundesrata, gornjeg doma parlamenta. Koji nema prevelike ovlasti, ali ima sasvim dovoljno da zagorča život svakoj od vlada ako nema dostatnu većinu u Bundestagu vraćanjem zakona.

11 thoughts on “Merkel pretrpjela jedan od najtežih poraza, CDU u šoku ❗

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *