Nezaustavljiv razvoj Gradačca: Nove investicije u industrijske zone

Razvoj industrijskih zona u Gradačcu ne miruje, a tome u prilog ide i činjenica da se kroz Industrijsku zonu I trenutno gradi nova saobraćajnica koja će stvoriti povoljnije uslove za poslovanje privrednih subjekata, ali i rasteretiti postojeću putnu komunikaciju. Radi se o takozvanoj Paraleli, odnosno o spoju magistralne ceste M14 (pored Stare Banje) i regionalnog puta R462 (pored zgrade Euro profi).

Infrastruktura

Vrijednost radova je oko pola miliona KM, s tim da je već urađena prva faza radova koja je iznosila oko 283 hiljade KM.Ovo je samo jedan od projekata koji za krajnji cilj imaju povećanje konkurentnosti za privlačenje investicija u odnosu na druge gradove i općine u regionu, a sve kako bi se ojačao trend razvoja privrede.

– U posljednje tri godine u infrastrukturu Poduzetničke zone uloženo je više od milion KM, a prošle godine su u saradnji sa Češkom razvojnom agencijom završene rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u vrijednosti oko tri miliona KM, kazao je načelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Sve ovo, uz intenzivno stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta rezultiralo je prošle godine dobijanjem međunarodnog BFC (Business Friendly Certification) certifikata, što je garant ulagačima da Gradačac ima dobru poslovnu klimu, kao i efikasnu i transparentnu lokalnu administraciju.

Ipak, sve ovo ne traje od jučer. Kako nam je kazao Muhamed Bilajac, predsjednik Privrednog savjeta općine Gradačac, sve je krenulo još prije rata, kada je počela izgradnja industrijske zone. Gradačac je od tada, uprkos ratnim razaranjima, uspio održati reputaciju privredno osviještene lokalne zajednice.

Uspjeh

– Ovaj grad je u agresiji razoren, kao i industrija, ali je splet okolnosti da Gradačac nije imao velikih industrijskih kapaciteta, koji kada stanu, zaustave i cijeli grad. Mi smo imali desetak firmi srednje veličine, koje su nakon rata revitalizirane i restrukturirane, a još kada je višak novca nakon rata investiran u nova postrojenja, sve to je bilo garancija za uspjeh. Sad se pokazalo da smo svih ovih godina radili dobro, kazao nam je Bilajac.

Izvor: oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *