Nije nam EU zatvorila granice, već naša vlast

SPUŠTENA JOŠ JEDNA RAMPA

Uprkos prvobitnim optimističnim najavama da će BiH biti na popisu zemalja čiji će državljani od 1. jula moći putovati u zemlje Evropske unije, posljednje informacije govore da je za našu zemlju, barem privremeno spuštena još jedna rampa.

Od zemalja sa Zapadnog Balkana od 1. jula će u države EU moći putovati samo građani Srbije i Crne Gore. Ostali, pa i BiH, morat će čekati novi presjek stanja koji će se dogoditi 15. jula i do tada se nadati da će dnevni prosjek novozaraženih koronavirusom imati trend pada koji će zadovoljavati standarde Evropske unije.

Koliko je sada politika imala utjecaja na odluku, odnosno sastavljanje liste zemalja koje čiji će građani od 1. jula moći u EU pokazat će vrijeme. U donošenju posljednje odluke EU ključni kriterij je bio broj zaraženih na 100.000 stanovnika. Tako je za ulazak na listu bilo potrebno prvobitno maksimalno 16 zaraženih na 100.000 stanovnika. BiH je donedavno imala 14,8 i trebala se naći na listi. Ipak, rast broja novozaraženih u posljednjih nekoliko dana navodno je bio presudan.

Međutim, ni Srbija ništa bolje ne stoji na listi i podaci govore da broj novozaraženih u toj zemlji ima trend rasta. Ipak, za Srbiju je pronađeno opravdanje i ta zemlja se našla na zelenoj listi.

Nažalost, kao i mnogo puta do sada BiH će morati čekati i krčiti teži put ka EU. U ovom trenutku ne preostaje ništa drugo nego maksimalno pridržavanje mjera kako bi broj zaraženih bio što manji. U međuvremenu građani se mogu nadati da će osjećaj blokade kakav je vladao do 2010., kada je riječ o putovanjima, što prije proći, a do tada možda domaća, ali i međunarodna politika bude korektnija i konkretnija.

Mi, da bismo vratili stepen zaraženih u okvire EU prosjeka, prvo moramo vratiti povjerenje građana u sistem. To ćemo učiniti tako što ćemo pod hitno procesuirati sav kriminal vlasti počinjen u vrijeme pandemije kao i ponašanja predstavnika vlasti koja nisu u skladu s propisanim mjerama. Također, neophodno je na nivou države imati jedinstven plan borbe protiv pandemije, za šta je odgovorno Vijeće ministara.


Za trenutnu nemogućnost putovanja građana BiH u zemlje EU, krive su entitetske, kao i državna vlast, a sigurno je da će ista ta vlast za ovo kriviti zemlje EU. Za razliku od vas, naših entitetskih vlada i Vijeća ministara, EU brine o zdravlju svojih građana.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *