Više od 400.000 vjernika obilježilo Lejletu-l-kadr u kompleksu Al-Aksa (FOTO)

Više od 400.000 muslimana obilježilo je jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini, u kompleksu Al-Aksa u Jerusalemu

Istočni Jerusalem je grad u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, koja je bila prva Kibla, prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve. Osim toga, u ovom gradu se nalaze i najznačajnija sveta mjesta kršćana i jevreja.

Unatoč zabranama, pritiscima i sigurnosnim mjerama izraelskih snaga, stotine hiljada palestinskih muslimana došle su u Al-Aksu kako bi obilježili najodabraniju noć u godini, noć vrjedniju od hiljadu mjeseci- javlja Anadolu Agency

Izraelska policija zatvorila je ceste u blizini Starog grada i nisu dozvolili prolaz bilo kojem vozilu, osim autobusa koji su tokom jučerašnjeg dana pristizali sa cijelog područja Zapadne obale.

Stotine hiljada Palestinaca molilo se sinoć za jedinstvo muslimana i okončanje ratova u islamskih zemljama.

Prema podacima Ureda islamskih vakufa Jerusalema, više od 400.000 muslimana, kao i Palestinci sa Zapadne obale, sinoć su ispunili kompleks Al-Aksa. Molitva je trajala do ranih jutarnjih sati.

Izraelske vlasti su od 2000. godine počele s izgradnjom zida razdvajanja na granici između Istočnog Jerusalema i Zapadne obale, a taj projekat pravdaju ”sigurnosnom potrebom da se spriječe eventualni napadi na izraelska naselja”.

2 thoughts on “Više od 400.000 vjernika obilježilo Lejletu-l-kadr u kompleksu Al-Aksa (FOTO)

  • 09/10/2022 at 10:45 pm
    Permalink

    You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *