6. april – Dan oslobođenja Gradačca

Tim povodom, u Kongresnoj dvorani Gradačkog sajma održana je i svečana akademija posvećenom ovom dana. U ime Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Gradačac, predsjednik Husein Mejremić, čestitao je 73. godišnjicu oslobođenja općine Gradačac od fašizma.

Prigodnim riječima okupljenima obratili su se Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a Tuzlanskog kantona i Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić.

U svom obraćanju Općinski načelnik uputio je čestitke svim građankama i građanima općine Gradačac povodom ovog  značajanog datuma. Istakao je da podsjećanje na datume u borbi protiv fašizma imaju za cilj podsjećanja na važnost borbe protiv fašizma i obaveze stvaranja demokratskog i tolerantnog društva među svim građanima Bosne i Hercegovine.

Na akademiji je podnesen i prigodan referat povodom ovog značajnofg datuma. U Narodnooslobodilačkoj borbi s područja općine Gradačac učestvovalo je 1.005 boraca. Njih 315 ugradilo je svoje živote u naš Gradačac i našu BiH, a 70 građana su bili žrtve fašističkog terora – kazao je Selmir Idrizović, prof. historije ispred Udruženja SEHARA Gradačac.

U svečanom dijelu akademije učešće su uzeli učenici osnovnih škola sa područja općine Gradačac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *