BiHVIJESTI

Američki general u Sarajevu: Građani BiH mogu računati na nas

Građani BiH mogu računati na Sjedinjene Američke Države i NATO, poručio je general Christopher G. Cavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu, koji je posjetio Bosnu i Hercegovinu.

General Cavoli se sastao s političkim i vojnim liderima, uključujući ministra odbrane Zukana Heleza i oba zamjenika, kao i general-pukovnika Mašovića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, s kojima je razgovarao o sigurnosnoj situaciji u zemlji, reformama odbrane, te prilikama za povećanje saradnje BiH sa NATO Savezom.

General Cavoli je tokom posjete čestitao domaćinima Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i istakao da će NATO, kao i SAD, i dalje biti posvećen jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH. 

Naglasio je da je došao u posjetu MO i Oružanim snagama BiH kako bi dao znak ohrabrenja za nastavak reformi i dalji razvoj operativnih sposobnosti i interoperabilnosti sa NATO-om. Pritom je ponudio svu pomoć na poziciji visokog vojnog zvaničnika NATO-a, ali i komandanta američkih snaga u Evropi.

Posjet je poruka građanima BiH da mogu računati na to da će Sjedinjene Države, NATO i njeni saveznici ostati posvećeni održavanju bliskog partnerstva sa Ministarstvom odbrane BiH i drugim odbrambenim i sigurnosnim institucijama, u očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.

Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu je jedan od dva strateška komandanta za NATO i komandant Savezničke komande za operacije (ACO). On je odgovoran Vojnom komitetu NATO-a, najvišem vojnom organu u NATO-u, za cjelokupno rukovođenje i vođenje vojnih operacija NATO-a. Njegova komanda se vrši iz Vrhovnog štaba savezničkih snaga u Evropi (SHAPE) u mjestu Casteau, Mons, Belgija.