Antunovo: Blagdan omiljenog sveca proslavljen i u Gradačcu

Procesijom ispred crkve Svetog Marka Evanđeliste, zupa u Gradaccu je u prisustvu mnogobrojnih vjernika i eminentnih gostiju iz raznih krajeva svijeta, proslavila blagdan svog suzaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Misno slavlje predvodio je gradačački župnik vlč. Marko Hrskanoviće a ceremoniji su prisustvovali i mnogobrojni svecenici iz drugih zupa.

Vlč. Marko Hrskanović uputio je rijeci dobrodoslice svim prisutnima i zahvalio im se sto su dosli iz svih krajeva svijeta, da zajedno proslave ovaj vazan datum, za vjernike katolicke vjeroispovjesti: ”Da se svatko od nas dozivi ljubljenim od Boga. Molit cu za vlc. Jakova Barisica, mucenog i ubijenog zupnika ove zupe, za sve zupnike njih 27, zrtve ratova i one koji su potpisali zavjet da se nece odreci svoga zavicaja”, porucio je vlč. Hrskanović.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog drustva “Napredak”, Marijan Šimic istakao je da je Antunovo vjerska, ali i kulturna manifestacija: ”Prije rata Antunovo se u Gradaccu slavilo kao dan grada. Znalo se okupiti oko 2000 ljudi i Antunovo je slavio svako, bez obzira kojoj religiji pripadali. I danas se okupilo nekoliko stotina osoba i mislim da cemo na prigodan i odgovarajuci nacin proslaviti i ovo Antunovo, a vrata su kao i uvijek svima otvorena”, porucio je Marijan Simic.

Nakon vjerskog obreda, uprilicen je kulturno–zabavni program i rucak za prisutne goste, koji su imali priliku uzivati uz muzicke numere Drage Matijevica.

Sveti Antun Padovanski u svome zemaljskom životu bio je svjetlo i vođa kršćanskog naroda.Malo je svetaca u katoličkoj Crkvi, po kojima je Bog tvorio tolika i tako vanredna čuda kao što je tvorio po sv. Antunu i na njegov zagovor.

Radio Bet: Esad Kukuruzovic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *