Azerbejdžanci objavili detalje napada u Nagorno-Karabahu: O svemu je obaviještena Rusija

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana oglasilo se povodom aktivnosti i pokretanja vojne operacije na teritoriji Nagorno-Karabaha čime je u suštini počeo novi rat između Armenije i Azerbejdžana.

U detaljnom saopćenju, Azerbejdžan tvrdi da su položaje na kojima se nalazi njihova vojska napale armenske oružane formacije.

“Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je u više navrata izjavljivalo da, suprotno odredbama Trilateralne izjave koja je potpisana 10. novembra 2020. godine, kontinuirano prisustvo formacija armenskih oružanih snaga u regiji Nagorno-Karabaha predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i stabilnosti”, naveli su.

Zbog toga su, kako je naglašeno, pokrenute antiterorističke aktivnosti.

“Aktivnosti su pokrenute kako bi se suzbile provokacije velikih razmjera te razoružalo i osiguralo povlačenje formacija armenskih oružanih snaga sa naših teritorija. U sklopu mjera, visokopreciznim oružjem onesposobljavaju se položaji na liniji fronta formacija oružanih snaga Armenije kao i borbena sredstva i vojni objekti”, saopćili su.

Također, naglašeno je kako je o svemu obaviještena i Rusija.

“Ponavljamo da ne gađamo civilno stanovništvo i objekte civilne infrastrukture. Onesposobljavaju se samo vojni ciljevi. O tekućim aktivnosti obavještava se komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije”, zaključili su.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *