BiH: Nastavlja se izgradnja autoceste duge 72 kilometra

Trasa autoceste Banja Luka – Doboj duga je oko 72 kilometra i paralelna je s Koridorom X u Hrvatskoj te se spaja na Koridor Vc. Autocesta između Banje Luke i Doboja unaprijedit će prometne kapacitete i uvezati zapadne i istočne dijelove Republike Srpske te pružiti bolje usluge vozačima.Na sjednici je prihvaćena i Inicijativa i određena delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o saglasnosti na uvećanje zajma za 10 miliona eura i prihvatanju uvećanja obaveza po Ugovoru o garanciji (Banja Luka – Doboj – faza I) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ova sredstva bit će utrošena za završetak izgradnje autoceste Banja Luka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj, dužine oko 36,6 km, uključujući 22,6 km lokalnih cesti.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o garanciji, koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekt Koridor Vc u Republici Srpskoj – Dio I, između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Radi se o garanciji za zajam vrijedan 70 miliona eura s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda za Javno poduzeće “Autoputevi Republike Srpske” d.o.o. Banja Luka.

Sredstva su namijenjena za izgradnju glavne trase autoceste na Koridoru Vc od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica), i dionice autoceste od 6,1 km između te dvije petlje, plus prilazni put s dvije trake dužine oko jedan km za povezivanje s postojećom magistralnom cestom, uključujući i prijelaz preko rijeke Bosne.

Izvor: klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *