BiH za krizu izdvaja 3 posto BDP-a, prosjek je 8 posto

Srbija je za podršku privredi zbog korona virusa opredijelila mjere “teške” više od pet milijardi eura, što je sa udjelom u BDP-u od 11 posto najveći paket u jugoistočnoj Evropi i deseti po izdašnosti na listi evropskih zemalja, pokazalo je istraživanje uporednih mjera, koje je sproveo NALED, piše Blic.

NALED je analizirajući praksu u 36 evropskih zemalja i zemljama Zapadnog Balkana utvrdio da će te države u prosjeku izdvojiti oko osam procenata BDP-a za podršku privredi.

Lideri na listi su Finska i Njemačka, koje će za mjere odvojiti čak petinu BDP-a, dok su najskromnija davanja predvidjele Sjeverna Makedonija (0,2 posto) i Albanija (1,3 posto).

– Paket mjera Srbije neočekivano je izdašan i gotovo je četvorostruko veći u odnosu na Hrvatsku i BiH, čije mjere čine tri posto njihovog BDP-a – rekli su iz NALED-a.

Navodi da u većini analiziranih država preduzeća mogu da koriste mjere ako dokažu da im je od početka krize prihod opao najmanje 20 posto u odnosu na prethodni mjesec ili isti mjesec prethodne godine, dok se u Srbiji većina mjera primjenjuje linearno na sve firme, bez obzira na što su možda bilježile i rast prihoda, uz izuzetak finansijskog sektora, sektora osiguranja i onih kojima je podrška uskraćena, jer su otpuštale radnike.

biznisinfo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *