Bijedić: Odluku o budućem statusu SDP-a donijet će Glavni odbor u subotu

 

Bijedić: Odluku o budućem statusu SDP-a donijet će Glavni odbor u subotu

Enver Bijedić Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) – Na sjednici Predsjedništva SDP-a danas od 13 sati očekuje se rasprava i o odluci da SDP treba ostati dio BH bloka i da ne treba ići u vlast sa nacionalnim strankama u Federalnom i Državnom parlamentu.

BH blok, kojeg čine SDP, DF i Naša stranka donio je odluku da ne ulaze u vlast sa nacionalnim strankama na nivou Federacije i na nivou državne vlasti, nakon izbora 7. oktobra. Takva odluka dovela je do zategnutih odnosa između partnera u BH bloku, ali i unutar samog SDP-a.

Potpredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić izjavila je sinoć da očekuje da Predsjedništvo te stranke potvrdi odluku o ne ulasku te partije u vlast sa nacionalnim strankama.

„Mislim da će se to potvrditi, ali bi voljela da se to nekako uzme sa rezervom” rekla je Prlić u srijedu u emisiji ‘Odgovorite ljudima’ na FTV-u.

Predsjednik Kantonalne organizacije SDP-a Tuzla, Enver Bijedić, koja je ostvarila najbolji izborni rezultat na oktobarskim izborima rekao je u četvrtak agenciji Patria da će konačnu odluku o budućem statusu SDP-a donijeti Glavni odbor stranke koji zasjeda u subotu.

Bijedić je rekao da je Glavni odbor SDP-a taj koji potvrđuje da li SDP treba ići u vlast ili opoziciju, bez obzira kakve odluke su ranije donijeli čelnici stranke.

“Ma kakvu odluku donese Glavni odbor, to neće dovesti do raskola unutar stranke, i ostali članovi trebaju da ispoštuju tu odluku Glavnog odbora”, rekao je Bijedić.

Iz SDA su ranije pozvali BH blok da uđu u federalnu i državnu vlast, kako bi se, kako su izjavili, bosanskohercegovačke političke patriotske snage zajedno suprotstavile nasrtajima na teritorijalni integritet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine koji dolazi iz susjedne Srbije i Hrvatske, ali i nekih unutarnjih retrogradnih političkih snaga.

Ulasku u vlast sa nacionalnim strankama prvo su se usprotivili iz Naše stranke, nakon čega su poziv, za sada, odbili i iz SDP-a i DF-a.

2 thoughts on “Bijedić: Odluku o budućem statusu SDP-a donijet će Glavni odbor u subotu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *