BiHTOP VIJEST

Bivši državni ministar Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja

PRODAJA ORUŽJA

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je bivši ministar odbrane Selmo Cikotić proglašen krivim te je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, saznaje Klix.ba.

Cikotić se teretio da je u periodu od 2009. do 2011. godine iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba, koja je trebala otkupiti viškove naoružanja iz BiH, čime je oštetio državni budžet za 9,7 miliona KM.

Kako se navodi u optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH, Cikotić je, protivno sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, kao i četiri rješenja o isporuci municije.

Prema optužnici, on je odobrio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Prilikom iznošenja završne riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo da Sud BiH donese osuđujuću presudu navodeći kako će na taj način pravosuđe pokazati da se želi boriti protiv korupcije i kriminala “bijelih kragni”.

Državno tužilaštvo je navelo kako je smisao ugovora sa zagrebačkom firmom “Scout” bila prodaja zastarjele i neperspektivne pokretne vojne imovine, a da je optuženi Cikotić kao ministar odbrane, dajući saglasnosti i mijenjajući kroz anekse suštinu ugovora, pogodovao kupcu na štetu budžeta BiH.

Odbrana je tražila oslobađanje, negirajući odgovornost Cikotića.

Cikotić je, podsjetimo, 2020. godine izabran za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Izvor: Klix.ba

2 thoughts on “Bivši državni ministar Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja

Comments are closed.