Borci ušli u Parlament: Ovo se danas mora riješiti

Oni sada tvrde da neki žele mijenjati tekst. Sastali smo se jutros i sa HVO komponentom da riješimo to. Ne izlazimo iz Parlamenta dok ne riješe

 

Grupa demobilisanih boraca ušla je jutros u zgradu Parlamaneta FBiH. Kako su naveli, razlog dolaska jeste rješavanje situacije koja je nastala u vezi sa Komisije koja je usaglašavala tekst Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

– Oni sada tvrde da neki žele mijenjati tekst. Sastali smo se jutros i sa HVO komponentom da riješimo to. Ne izlazimo iz Parlamenta dok ne riješe. Neko se danas mora obratiti nama, jer ovo se danas mora riješiti, kazao je Nazil Velić, demobilisani borac.

Borci kažu kako očekuju prvenstveno Jasenka Tufekčića i Edina Musića. Tufekčića treba Musiću da pošalje papire dogovorenog zakona, a Musića da zakaže sjednicu i tek tada će, kažu, otići.

– Inače ćemo ovdje prespavati. Ugodnije je nego u šatoruili na Bijači, kažu borci.

Podsjetimo, jučer je održana sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, ali ova sjednica nije rezultirala zakazivanjem sjednice na kojoj bi se trebao razmatrati usaglašeni Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Nakon kolegija novinarima je rečeno da je upitna i dosadašnja procedura usaglašavanja Zakona. Naime, nakon usvajanja teksta u Domu naroda takav zakon je trebao ići ponovo u Predstavnički dom, pa tek onda ako ga Predstavnički dom u tom obliku odbije na komisiju za usaglašavanje. Upitno je da li su na komisiju usaglašeni tekstovi po upućenim amandmanima ili su kreirana i usaglašena potpuno nova rješenja.

Sjednica nije zakazana jer ovaj Prijedog zakona nije dospio u parlamentarnu proceduru tj. nije dostavljen na pisarnicu.

OSLOBOĐENJE

 

17 thoughts on “Borci ušli u Parlament: Ovo se danas mora riješiti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *