IzdvojenoLifestyle

Bošnjakinja Sabiha Gokcen: Prva borbena pilotkinja na svijetu

Sabiha Gokcen bila je prva žena borbeni pilot na svijetu. Rođena je 22. marta 1913. godine u Bursi, u Turkiye, u porodici bosanskog porijekla. Prva je žena koja je pohađala tursku školu civilnog vazduhoplovstva.

Priznata je kao prva žena borbeni pilot od strane Ginisove knjige rekorda i izabrana je kao jedini ženski pilot za poster “20 najvećih pilota u historiji” kojeg su objavile Zračne snage SAD-a1996. godine.


Sabiha Gökçen bošnjačkog porijekla, službeni turski izvori govore da je rođena kao kćerka Mustafe Izet Bega i Hajrije Hanım, koji su oboje bošnjačkog porijekla. Tokom posjete Atatürka Bursi 1925. godine, Sabiha, koja je imala samo dvanaest godina, tražila je dozvolu da razgovara sa Atatürkom i izrazila svoju želju da studira u internatu. Nakon što je shvatio u kakvim uslovima živi Ataturk je odlučio da usvoji Sabihu i pitao njenog brata za dopuštenje da je odvede u predsjedničku rezidenciju da živi sa njegovom ostalom posvojenom djecom. Pohađala je osnovnu školu Çankaya u Ankari i američku akademiju u Uskudaru.

3 thoughts on “Bošnjakinja Sabiha Gokcen: Prva borbena pilotkinja na svijetu

 • When ѕomeone writes an article һe/ѕhe maintains
  the tһought of a user in hіs/һer brain that how a usеr can understand
  it. Tһus that's wһy this post іѕ amazing.

  Thanks!

 • Whoa! This blog lⲟoks just lіke my old one!
  It's on a totally different subject Ьut it has pretty muⅽh the same page layout аnd
  design. Excellent choice ߋf colors!

 • 929697 222896Following I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any method youll be able to take away me from that service? Thanks! 771199

Comments are closed.