Bošnjakinja Sabiha Gokcen: Prva borbena pilotkinja na svijetu

Sabiha Gokcen bila je prva žena borbeni pilot na svijetu. Rođena je 22. marta 1913. godine u Bursi, u Turkiye, u porodici bosanskog porijekla. Prva je žena koja je pohađala tursku školu civilnog vazduhoplovstva.

Priznata je kao prva žena borbeni pilot od strane Ginisove knjige rekorda i izabrana je kao jedini ženski pilot za poster “20 najvećih pilota u historiji” kojeg su objavile Zračne snage SAD-a1996. godine.


Sabiha Gökçen bošnjačkog porijekla, službeni turski izvori govore da je rođena kao kćerka Mustafe Izet Bega i Hajrije Hanım, koji su oboje bošnjačkog porijekla. Tokom posjete Atatürka Bursi 1925. godine, Sabiha, koja je imala samo dvanaest godina, tražila je dozvolu da razgovara sa Atatürkom i izrazila svoju želju da studira u internatu. Nakon što je shvatio u kakvim uslovima živi Ataturk je odlučio da usvoji Sabihu i pitao njenog brata za dopuštenje da je odvede u predsjedničku rezidenciju da živi sa njegovom ostalom posvojenom djecom. Pohađala je osnovnu školu Çankaya u Ankari i američku akademiju u Uskudaru.

One thought on “Bošnjakinja Sabiha Gokcen: Prva borbena pilotkinja na svijetu

 • 24/05/2023 at 12:04 pm
  Permalink

  When ѕomeone writes an article һe/ѕhe maintains
  the tһought of a user in hіs/һer brain that how a usеr can understand
  it. Tһus that's wһy this post іѕ amazing.

  Thanks!

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *