Brojni radnici bez prava na liječenje: Kasni uplata doprinosa, nadležni na godišnjem odmoru

U vrijeme pandemije koronavirusa i porasta infekcija, kada bi briga o zdravlju ljudi trebala biti na prvom mjestu, mnogim radnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine mnogima je uskraćeno pravo na besplatno liječenje, jer im nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom Covid-19, ili takozvanim korona-zakonom, Vlada Federacije BiH se obavezala pomoći privrednicima koji su imali pad prihoda zbog pandemije, ali su pri tome zadržali radnike. Međutim, kako isplata ove pomoći kasni, time najviše ispaštaju sami radnici.

Pojašnjenja radi, isplatu pomoći vrši Federalno ministarstvo finansija, a u skladu s izvještajima poreznih uprava o padu prihoda privrednika.

Naime, poslodavci većini radnika nisu uplaćivali doprinose za april, maj i juni, zbog čega su oni ostali bez zdravstvenog osiguranja. To znači da oni radnici čiji poslodavci još čekaju na isplate subvencija nemaju ovjerene knjižice, nemaju besplatne lijekove, onemogućen im je besplatan ljekarski pregled, porod, eventualne operacije, hospitalizacije… Dakle, sve usluge moraju plaćati.

Međutim, odgovor Federalnog ministarstva finansija na ovakvu situaciju jeste da je “sezona kolektivnih godišnjih odmora”.

Iz Odjeljenja za odnose s javnošću nadležnog ministarstva kratko su nas obavijestili da su u četvrtak prošle sedmice dobili spiskove poreznih uprava u skladu s kojima će izvršiti isplate subvencija za mjesec maj. Ipak, kada će doći do isplate, to nam nisu mogli reći.

Kontaktirali smo i federalnu ministricu finansija Jelku Miličević, ali odgovor također nismo dobili.

Kako saznajemo od predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH Adnana Smailbegovića, privrednicima su uglavnom isplaćene subvencije za april, a očekuju se za maj i juni s obzirom na to da su svi predali svoje zahtjeve.

Porezna uprava FBiH sve te zahtjeve mora obraditi, odnosno utvrditi pad prometa po fiskalnim kasama, a potom izvještaj poslati Federalnom ministarstvu finansija. Iz toga je jasno da će poslodavci još čekati na isplate za maj i juni.

“Mi smo na samom početku implementacije korona-zakona razgovarali s Poreznom upravom FBiH jer smo pretpostavili da bi kašnjenje isplate mogao biti problem. I nemamo samo problem zbog neovjerenih zdravstvenih knjižica, već i zbog poreznih potvrda koje neke firme ne mogu dobiti. Imali smo čvrsta uvjeravanja da će oni dati jasne instrukcije o provođenju zakona, ali čini se da nisu dobro iskomunicirali sa zavodima zdravstvenog osiguranja. Ne čudi me uopće da u ovoj državi nešto kasni, ali ako su oni na odmoru, onda smo mi stvarno u problemima, jer oni su ti koji plaćaju”, rekao nam je Smailbegović.

U međuvremenu, oni radnici koji su ostali bez ovjerenih zdravstvenih knjižica mogu se samo nadati da im neće zatrebati zdravstvena usluga. Oni kojima zatreba, nemaju druge mogućnosti, već platiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *