Burno u Vladi FBiH: Zbog Jelke Milićević bi građani FBiH mogli ostati bez 15 miliona KM

Osveta federalne ministrice finansija Jelke Milićević premijeru Fadilu Novaliću, zbog krivične prijave koju je podnio protiv nje i državnog ministra finansija Vjekoslava Bevande, mogla bi građane Federacije BiH koštati u ovoj godini više od 15 miliona KM.

Za taj bi iznos, naime, mogao biti oštećen Budžet FBiH ukoliko se onemogući vansudska nagodba kao jedan od modela isplate presuda donesenih po tužbama državnih službenika i namještenika, a na čemu Milićević, prema informacijama Faktora, uporno insistira.

Podsjetit ćemo da je Vlada FBiH na 162. sjednici, održanoj 8. novembra 2018. godine, prihvatila Informaciju o ukupnom iznosu sudskih presuda i rješenja po izvršenju tužbi iz radnih odnosa uposlenih u federalnim tijelima uprave te je zadužila Ministarstvo finansija da u Budžetu za 2019. godinu predvidi 40 miliona KM za isplatu zaprimljenih presuda. Također je predloženo formiranje radne grupe s ciljem kreiranja prijedloga izmirivanja ovih obaveza.

FBiH mora isplatiti svojim službenicima i namještenicima, koji su protiv entitetskih institucija pokrenuli radno-pravne sporove, gotovo 81 milion KM, a taj iznos nije konačan, već raste zbog zateznih kamata. Od ukupnog iznosa duga, na glavnicu se odnosi 43.503.500 KM, na zateznu kamatu 27.074.094 KM, troškove sporova 7.466.461 KM te na zatezne kamate na troškove sporova 2.908.480 KM.

Vansudska nagodba kao model isplate podrazumijeva ubrzanu proceduru isplate glavnice duga, ali uz odustajanje od isplate kamata i dijela sudskih troškova. Taj model su prakticirali raniji sazivi Vlade FBiH, a i danas se na taj način reguliraju isplate potraživanja u kantonima i on rezultira značajnim budžetskim uštedama.

Federalni premijer Fadil Novalić je predložio da se dio sredstava od 40 miliona KM isplaćuje po modelu vansudske nagodbe, dok Milićević insistira da se ta mogućnost u potpunosti uskrati. Računica je jednostavna. Ukoliko se vansudska nagodba utvrdi kao jedan od modela isplate, to bi značilo isplatu potraživanja od većeg broja službenika te, samim tim, uštedu budžetskih sredstava. U suprotnom, ukoliko ministrica finansija istraje u svojoj namjeri, cijeli iznos od 40 miliona KM u ovoj godini bit će utrošen i na isplatu zateznih kamata i sudskih troškova. Uzimajući u obzir činjenicu da je u ovoj godini planirana isplata 40 miliona KM, procjene su da gotovo polovina tog iznosa “otpada” upravo na kamate i sudske troškove.

Pored toga što bi Budžet FBiH bio uskraćen za taj novac, koji bi se mogao utrošiti na realne potrebe građana, ukidanje mogućnosti vansudske nagodbe i isplata punog iznosa podnositeljima tužbi, izazvalo bi nezadovoljstvo službenika koji su se ranije odrekli kamata, a to bi se nezadovoljstvo, vjeruje Milićević, kanalisalo upravo prema premijeru Novaliću.

Podsjetit ćemo da su se radnici javnih preduzeća Elektroprivreda BiH i BH Pošta vansudskim sporovima odrekli kamata te je na taj način, procjenjuje se, ušteđeno oko 300 miliona KM. Ukoliko Vlada FBiH ne ponudi uposlenicima mogućnost vansudske nagodbe, to bi moglo izazvati revolt ovih radnika.

Da je vansudska nagodba legalan i legitiman metod isplate potraživanja, potvrđeno je odbacivanjem ranijih pokušaja njegovog pravnog osporavanja. S druge strane, prihvatljiv je i za ogromnu većinu državnih službenika, koji su spremni odreći se kamata. Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH je 18. maja 2018. godine uputio Vladi FBiH i kantonalnim vladama Inicijativu za potpisivanje sporazuma o vansudskoj nagodbi, čime je ta “dobra volja” i formalno potvrđena.

Tužbe su državni službenici podizali po različitim osnovama, poput razlike plaća, umanjenog toplog obroka, prijevoza, regresa te dnevnica i jubilarnih nagrada. Presude u tim predmetima su donesene na sudovima čiji su uposlenici podizali tužbe po istom osnovu, a FBiH su u postupcima zastupale službe čiji su uposlenici također tužili svoje poslodavce. Rezultat je 80.952.535 KM, koliko FBiH, prema podacima Federalnog ministarstva finansija, treba isplatiti službenicima i namještenicima i to samo za tužbe u periodu od 2009. do 2017. godine.

Izvor:  Faktor

18 thoughts on “Burno u Vladi FBiH: Zbog Jelke Milićević bi građani FBiH mogli ostati bez 15 miliona KM

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *