Čekaju sastanak s premijerom: Farmaceuti u TK spremni i na zatvaranje apoteka

Povećanje cijene usluge po isporučenom receptu s esencijalne liste lijekova sa marku na 1,75 KM koštalo bi oko 1,7 miliona KM, a iza ovog zahtjeva staoji oko 500 magistara farmacije u TK

Farmaceuti u Tuzlanskom kantonu i dalje traže povećanje cijene naknade po izdatom receptu s esencijalne liste lijekova, a ukoliko njihovi zahtjevu ubrzo ne budu prihvaćeno su spremni su čak i zatvoriti apoteke na nekoliko dana. Za svaki izdati recept s esencijalne liste apotekari u TK dobijaju jednu marku, a u drugim kantonima je ta cijena mnogo veća.

– Čekamo razgovor sa premijerom i nadamo se da će se nešto riješti do karaj ovog mjeseca, jer već u narednom se potpisuju ugovori za 2020. godinu. Naša farmaceutska naknada je jedna marka i u nju je uključen PDV, u Kantonu Sarajevo naknada iznosi 1,65, Zeničko-dobojskom 1,75, a Hercegovačko-neretvanskom 1,50 KM – kaže predstavnica farmaceuta Tuzlanskog kantona Amela Gazibegović.

Mi smo Vladi TK predali elaborat, ističe ona, u kojem je farmaceutska naknada 3,19 KM, ali mi to ne očekujemo u našim uslovima.

– Ono što je realno je da nas se izjednači s našim kolegama u drugim kantonima. Mi smo najmnogoljudniji kanton, imamo mnogo radno-sposobnog stanovništva, a samim tim i uplaćenih doprinosa. S druge strane broj recepata je stabilan na godišnjem nivou, tako da se novac za to može obezbijediti i pratiti – pojašnjava Amela Gazibegović.

Povećanje cijene usluge po isporučenom receptu s esencijalne liste lijekova sa marku na 1,75 KM koštalo bi oko 1,7 miliona KM, a iza ovog zahtjeva staoji oko 500 magistara farmacije u TK.

– Mi se nadamo da štrajk i obustava rada neće desiti. Zavod zdravstvenog osiguranja TK značajno je povećao obim naših usluga i to bez ikakve naknade. Krajnje vrijeme je da nas ozbiljno shvate, u protivnom spremni smo i zatvoriti apoteke na nekoliko dana – kaže Gazibegovićeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *