Cijene nafte pale su za 30 posto u sedam dana!

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, globalne cijene nafte doživjele su dramatičan skok. Prije nešto više od tjedan dana, nafta Brent skočila je iznad 139 dolara po barelu. Analitičari su upozorili da bi cijene mogle doseći 185, a zatim i 200 dolara jer su trgovci izbjegavali rusku naftu, potaknuvši inflaciju još više i dodajući ogroman pritisak na globalnu ekonomiju.

Ali od tada je došlo do brzog preokreta. Fjučersi na naftu Brent, globalno mjerilo, pali su za gotovo 30% od svog vrhunca. Spustile su se ispod 100 dolara po barelu prvi put ovog mjeseca nakon što su u utorak pale za još 6,5 posto.
Dionice su također porasle na vijestima. Dow je u utorak dobio oko 600 bodova, odnosno 1,8%. S&P 500 i Nasdaq porasli su za 2,1%, odnosno 2,9%.

Što se događa: Neuobičajeno oštro povlačenje potaknuto je nadama da bi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati mogli povećati proizvodnju nafte, te da bi potražnja iz Kine mogla pasti zbog novih ograničenja zbog koronavirusa u velikim gradovima. To bi olakšalo pritisak na tržište.

CNN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *