Civilna zaštita Prozor – Rama odbila slati građane u karantin u Mostar

SARAJEVO, (Patria) – Štab civilne zaštite Prozor-Rama donio je ODLUKU o nemogućnosti postupanja po naredbi Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantonana telefonskoj sjednici koju je održao danas.

U ovoj odluci Štab civilne zaštite Prozor-Rama je ukazao na pravno-proceduralne propuste Kantonalnog štaba u naredbi.

Također je navedeno da nisu precizirani uvjeti i načini prijevoza osoba iz općine Prozor-Rama do karantene u Mostaru.  Nije navedena ni tačna adresa gdje trebaju stići osobe i ko će ih primiti, piše ramski-vjesnik.ba.

Općinski štab je u svom odgovoru upozorio na nezakonitost u navedenom postupku naređivanja općinskom Štabu CZ. Navedeno je da općinski Štab nema materijalno tehničke uvjete za provođenje naredbi. Transport osoba za karantenu nije u nadležnosti  Štaba civilne zaštite općine Prozor-Rama.

O ovoj navedenoj problematici Štab civilne zaštite općine Prozor-Rama izvijestit će Federalni Štab civilne zaštite i nadležno tužilaštvo.

Predsjednik Štaba civilne zaštite općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević je kazao: “Po cijenu osobnog privođenja nisam spreman kupiti  sugrađane i slati ih u neku mostarsku karantenu gdje bi se još mogli i zaraziti!”.

Odluka Štaba civilne zaštite općine Prozor-Rama:

Temeljem Odluke o proglašenju stanja nepogode na području općine Prozor – Rama, postupajući po Zapovjedi  Županijskog stožera civilne zaštite broj: 17-06-40-16-56/20 od 20.04.2020., Stožer Civilne zaštite općine Prozor – Rama na telefonskoj sjednici dana 20.04.2020. razmatrao je pristigle dokumente i donio je

ODLUKU

o nemogućnosti postupanja po zapovijedi Stožera civilne zaštite Hercegovačko – neretvanske županije/kantona, broj: 17-06-40-16-56/20 od 20.04.2020. godine.

Članak 1.

Zapovjed   Stožera civilne zaštite Hercegovačko – neretvanske županije/kantona, broj: 17-06-40-16-56/20 od 20.04.2020. godine je neprecizna i neprovediva, jer ne sadrži broj i datum rješenja Federalnog ministarstva zdravstva sa imenima osoba  po kojemu bi trebalo postupiti.

Članak 2.

U Zapovjed   Stožera civilne zaštite Hercegovačko – neretvanske županije/kantona, broj i datum gornji, nisu precizno navedeni uvjeti koje mora ispunjavati vozilo za transport, nije omogućena opremljenost ljudstva za osiguravanje transporta osoba u karantenu, nije navedena adresa karantena na koju te osobe treba dovesti, nije navedeno tko će u karanteni primiti navedene osobe,  i slično.

Stožer Civilne zaštite općine Prozor – Rama nema materijalno – tehničke uvjete za provođenje navedene zapovijedi.

Članak 3.

Stožer Civilne zaštite općine Prozor – Rama ukazuje na nezakonitost u navedenom postupku zapovijedanja općinskom Stožeru CZ od strane Stožera Civilne zaštite HNŽ/K jer smatra da nije u nadležnosti općinskog stožera transport osoba za karantenu, te nije sukladna do sada izdanim zapovjedima i odlukama. O navedenoj problematici izvjestit će se Federalni Stožer civilne zaštite i nadležno tužiteljstvo.

Članak 4.

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Prozor – Rama, 20.4.2020.               

Broj: 01/1-40-818/20       

Predsjednik Stožera civilne zaštite općine Prozor – Rama

 Jozo Ivančević, vr.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *