ČOVIĆ I DODIK MOGU RASHLADITI ŠAMPANJAC: Nema ništa od probosanskog bloka, SDP ostaje u opoziciji!

Još traje sjednica Glavnog odbora SDP-a, koji zasjeda danas u Sarajevu, a prema informacijama Slobodne Bosne većina članova Glavnog odbora vodeće opozicione partije u BiH izjašnjava se protiv koalicije sa nacionalnim strankama.

To praktično znači da SDP ostaje u opoziciji na federalnoj i državnoj razini vlasti. Kao što se i očekivalo, na sjednici Glavnog odbora došlo je do oštre polarizacije između onih koji su za sudjelovanje u vlasti sa nacionalnim strankama, i onih koji se protive tome.

Najveći zagovornici ulaska u vlast dolaze s područja Tuzlanskog kantona. Tamo je SDP izašao kao pobjednik oktobarskih izbora na kantonalnoj razini, no uprkos tome neće formirati vlast, dok je u isto vrijeme Kantonalni odbor SDP-a u Sarajevu izgubio izbore, ali je ipak kao petoplasirana stranka u Kantonu sudjelovala u formiranju parlamentarne većine i izvršne vlasti. No, bez obzira na taj apsurd, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzle, Enver Bijedić, javno je rekao da će poštovati odluku većine, što znači da će i SDP u Tuzlanskom kantonu biti u opoziciji, iako je pobjednik oktobarskih izbora.

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, upravo za ovakav ishod najviše se zalagao predsjednik partije, Nermin Nikšić, koji je prethodnih dana i sedmica vješto balansirao između dva pola, dakle između onih koji su za i onih koji su protiv ulaska u vlast sa nacionalnim strankama. No, u ključnom momentu, stao je na stranu protivnika koalicije sa nacionalnim strankama i svojim autoritetom prelomio konačnu odluku.

Na takav stav Nermina Nikšića, presudno su utjecali mlađi kadrovi Predsjedništva SDP-a, predvođeni Sašom Magazonovićem, potom lider Naše strake Predrag Kojović, te Savjet socijaldemokratskog pokreta koji je na inicijativu Žarka Papića najoštrije osudio mogućnost koaliranja SDP-a s nacionalnim strankama.

Ishod današnje sjednice Glavnog odbora SDP-a praktički će odrediti sudbinu izvršne vlasti na federalnom i državnom nivou. Sada je već izvjesno da će okosnicu te vlasti činiti SDA, HDZ i SNSD, a da će nedostajuće mandate popuniti iz nekoliko manjih stranaka, dok će kompletan Bh. Blok, SDP, DF i Naša stranka ostati u opoziciji. Takav razvoj događaja najmanje odgovara lideru Demokratske fronte, Željku Komšiću, hrvatskom članu Predsjedništva BiH, koji će ostati bez ikakvog uporišta u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

(S.B.)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *