Crna Gora: Državne službenice mogu nositi hidžab

Nošenje hidžaba i brojanica ne narušava Etički kodeks državnih službenika, saopštilo je Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Crnogorsko Ministarstvo javne uprave saopštilo je danas da se nošenjem hidžaba i brojanica “ne narušava Etički kodeks državnih službenika i namještenika” i da to “ne predstavlja neprikladno odijevanje, niti može dovesti u sumnju nepristranost i neutralnost u vršenju poslova državnog službenika”.

Kako se navodi, Ministarstvo je izdalo saopštenje povodom različitih interpretacija i tumačenja u javnosti odredaba Etičkog kodeksa koje se odnose na izražavanje vjerskih obilježja državnih službenika u državnim organima.

Kako piše u saopštenju, Kodeks je urađen u skladu sa najboljom praksom zemalja EU-a i država regiona, a standardi odijevanja na radu u državnim organima Crne Gore usklađeni sa najboljim evropskim praksama.

Službenik mora biti prikladno odjeven

Međutim, kako se podsjeća, “na osnovu Etičkog kodeksa, državni službenik mora biti prikladno i uredno odeven i načinom odijevanja ne smije izražavati političku, vjersku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova”.

“To u svakom konkretnom slučaju cijeni starješina državnog organa, u skladu sa standardima odijevanja koje svojim aktom propisuje”, navodi Ministarstvo i dodaje da u skladu sa tim, “nošenje hidžaba, brojanice i sličnog samo po sebi ne predstavlja neprikladno odijevanje u smislu Etičkog kodeksa, niti može dovesti u sumnju nepristranost i neutralnost u vršenju poslova državnog službenika”.

Izvor: Agencije

2 thoughts on “Crna Gora: Državne službenice mogu nositi hidžab

 • 09/10/2022 at 8:53 pm
  Permalink

  Great post but I was wondering if you could write a litte more on this subject? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!

  Reply
 • 22/11/2022 at 3:51 pm
  Permalink

  Hello there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *