Da li ćemo ikada gledati film o životu Husein kapetana?

Kada ćemo ugledati ekranizaciju života bosanskog junaka Huseina kapetana Gradaščevića?

Dok se polahko približavamo još jednoj, 187-oj godišnjici smrti (17.august) borca za bosansku autonomiju, bosanskog kapetana Huseina Gradaščevića u narodu poznatog i kao “Zmaj od Bosne”, jedne od, zasluženo, najpoznatnijih ličnosti u historiji naše zemlje, opravdano je zapitati se “Zašto još, i 187.godina nakon smrti ovog velikana, nismo dočekali savremeniju ekranizaciju njegovog lika i djela?”

O kapetanu Gradaščeviću ne treba mnogo pisati. Cijeli svijet, uz pokoju (neargumentovanu) kontroverzu o njegovom životu, zna za njega, za njegovu ideju, misiju i viziju Bosne.

Nažalost, ostvarenje vizije o samostalnoj Bosni nije dočekao, i na Onaj svijet otišao je željan svoje Bosne, svog Gradačca, u izgnanstvu i boli zbog izdaje. O načinu smrti može se dugo raspravljati. Opšteprihvaćena verzija jeste smrt od kolere, ali imajući u vidu njegovu borbu protiv Osmanskog carstva, i boravak u Istanbulu, ne smijemo odbaciti ni druge verzije, a posebno onu koja govori o smrti uslijed trovanja.

Ukopan je, kako kažu, na mezarju “Ejjub” a borba za, barem simboličan čin prenosa njegovih posmrtnih ostataka traje  i danas. Husein kapetana nema već gotovo dva vijeka, a njegov duh, sahat-kula i džamija i dalje krase njegov Gradačac. Mnogi se zbog nepravde koju danas doživljavaju pitaju u sebi – “Hoće li se opet pojaviti neki Husein-kapetan i odvesti ovu zemlju u bolje dane?”; “Šta bi na sve ovo danas rekao Husein kapetan?”

Zbog doprinosa domovini i rodnom mjestu, lika i djela, opravdano je da se zapitamo “Kada ćemo ugledati savremenu ekranizaciju života i djela Husein-kapetana Gradaščevića?”

Svaki filmoljubac zna da je primjera radi, američka filmska produkcija ekranizovala gotovo svaku značajnu ličnost u svojoj historiji. Htjeli mi priznati ili ne, filmovi i serije koje gledamo u velikoj mjeri kreiraju ili barem utiču na kreiranje našeg mišljenja, naših stavova i uvjerenja a Holivud to radi na fantastičan način. Sigurno da će neko reći da je poređenje sa Holivudom smiješno, budući da je u pitanju produkcija vrijedna nekoliko milijardi američkih dolara, i koja glumce samo po jednom filmu plaća u milionima dolara ali nemoguće je da se u državnom budžetu ne može naći novac za projekat koji bi na neki način, odao počast svemu što je Husein kapetan Gradaščević uradio za svoju domovinu i rodno mjesto.

U proteklom periodu govorilo se o seriji o Husein-kapetanu a u glavnoj ulozi trebao je biti poznati bosanskohercegovački glumac Ermin Sijamija, ali bosanskoercegovačka javnost već dugo nije čula ništa o tom projektu. Nadamo se da to nije bilo još jedno od lažnih obećanja ili projekat od kog se u međuvremenu odustalo.

Gledajući unazad, u našu bližu i dalju historiju, ekranizacija života i djela poznatih bh.ličnosti za nas je nepoznat pojam. Toliko smo velikana iznjedrili i svijetu podarili, i žalosno je na društvenim mrežama gledati kako se na profilima i stranicama iz susjednih namzemalja dijele citati i fotografije naših velikana, pisaca, sportista, glumaca, a da mi lično nismo u stanju napraviti nijedan savremeniji dokumentarac u njihovu čast.
To je naša sramota koja bi nas mogla skupo koštati.

Naša je sramota i to što je neko drugi morao doći, isfinansirati i snimiti seriju o rahmetli Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Naša je sramota što AlijaIzetbegović i Izet Nanić pričaju na turskom jeziku a u dnu ekrana ide bosanski prijevod.

To govori mnogo o nama, o činjenici da živote naših velikana više spominju i cijene druge, nama daleke zemlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *