DANAS ODLUKA: VLAST ILI OPOZICIJA

Za danas je zakazan sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF) i Naše stranke (NS) Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića, odnosno lidera političkih subjekata koji zajedno čine Bh. blok.

Uprkos tome što su izbori u Bosni i Hercegovini održani još 7. oktobra 2018. godine SDP, DF i NS tek danas bi trebali usaglasiti stav o tome da li žele u naredne četiri godine biti vlast ili opozicija na nivou BiH i entiteta FBiH.

Još uvijek nije u potpunosti jasno na koji način će Nikšić, Komšić i Kojović donijeti odluku o formiranju vlasti s obzirom na to da je SDP donio zaključak o tome da će se sve odluke u Bh. bloku donositi konsenzusom lidera SDP-a, DF-a i NS-a.

 

Vlast na nivou države Bosne i Hercegovine moguće je formirati bez zastupnika iz reda SDP-a, DF-a i Naše stranke s obzirom na to da SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno sa satelitima već imaju osiguranu većinu.

Kako smo ranije pisali, SDA i HDZ bez Bh. bloka i SBB-a mogu formirati Vladu FBiH s manjim strankama poput A-SDA, PDA, HDZ 1990 i dijelom Nezavisnog bloka.

SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ima 27 zastupnika, HDZ BiH zajedno sa satelitima 16 zastupnika, PDA četiri zastupnika, HDZ 1990 dva zastupnika i A-SDA dva zastupnika. Uz SDA su i tri parlamentarca iz Kluba Nezavisnog bloka, što znači da ove stranke zajedno imaju 54 ruke, odnosno većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji ima ukupno 98 zastupnika.

Međutim, predsjednik SDA Bakir Izetbegović već izvjesno vrijeme ističe kako vlast treba da čine političke stranke okupljene oko Bh. bloka s obzirom na grupisanje političkih stranaka s hrvatskim i srpskim predznakom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *