Desničari pravili haos u Beogradu: Prekinuta izložba o sjećanju na masakr na tuzlanskoj Kapiji

Predsjednik Srpske desnice Miša Vacić napravio je novi skandal kada je večeras upao na izložbu “Kapija – I kad boli, istina je lijek” u Centru za kulturnu dekontaminaciju i oteo mikrofon organizatorima u želji da se obrati medijima.

On je tom prilikom, ponašajući se bahato i agresivno, iznio navodne tvrdnje sudskih vještaka iz Izraela, Francuske i Češke “da se 25. maja 1995. godine u Tuzli nije desilo granatiranje, već je postavljen eksploziv na samom trgu od strane terorista”, piše Blic.

Rekao je da su “muslimani sami pobili svoje civile da bi okrivili Srbe”.

Vacić je na manifestaciju došao u pratnji nekoliko svojih političkih istomišljenika koji su uprkos protivljenju organizatora, pokušali da snime sve što se dešavalo u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Masakr na Kapiji ili Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine.Toga dana u 20:55 sati sa Ozrena je ispaljena granata na šetalište u centru Tuzle poznatije kao Kapija. Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine. 

Novak Đukić, bivši oficir Vojske Republike Srpske osuđen je na zatvorsku kaznu zbog tog ratnog zločina.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *