Detalji istrage o izdaji u Srebrenici: Kako su se osumnjičeni SDP-ovci dokopali ličnih podataka glasača

Nakon puštanja srebrenčke trojke iz SDP-a koja se tereti za izbornu krađu u ovom gradiću u Istočnoj Bosni u kojem se 1995. desio genocid, Dnevni avaz donosi detalje istrage koju su proveli istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu.

Naime, funkcioneri SDP-a u Srebenici Bego Bektić, Muamer Sandžiću i Enver Hamzić pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane, ali i pored toga bura oko ovog slučaja se ne stišava, a javnost je njihove postupke ocjenila kao veleizdaju.

Osuđivani razbojnik

Posebnu ulogu u izbornoj krađi imao je Muamer Sandžić zvani Roka (43) iz Potočara u Srebrenici , a s adresom boravišta u Siminom Hanu u Tuzli . On je inače rukovaoc građevinskih mašina, a šokantna je činjenica da je zaposlen u Memorijalnom centru Potočari na radnom mjestu održavanja i obezbjeđenja, a ranije je radio u Općini Srebrenica.

Oženjen i otac dvoje djece. Još šokantnija je informacijama da je po vlastitom priznanju tokom saslušanja ranije osuđivan zbog razbojništva koje je počinjeno u Bihaću. On se prema informacijama iz istrage obavezao se da će poštovati mjere te da ukoliko bude mjenjao adresu da odmah obavijesti tužilaštvo i Sud te da će u suprotnom biti smatrano da izbjegava postupak te će biti prisilno doveden ili će biti raspisana potjernica za njim.

Kuće i donacije

Prema informacijama koje su prikupili istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu Sandžić se tereti da je tokom ove godine neposredno prije provođenje Lokalnih izbora u dogovoru sa Begom Bektićem i drugima koristeći svoj društveni položaj pribavljali lične dokumente građana Srebrenice obećavši im protuuslugu u vidu donacija za izgradnju puteva i obnovi objekata u namjeri da ih bez njihovog znanja ili saglasnosti prijave ili da posreduju pri prijavljivanju za glasanje van BiH putem pošte u namjeri da im se onemogući vršenje biračkog prava na redovnim biračkim mjestima ili da im se na drugi način uskrati biračko pravo. On se također sumnjiči da je S.P, A. S., A. P. te L.S., T.S., H.S. (puni identiteti su poznati redkaciji) pribavili kopije ličnih dokumenata obećavši im određene pogodnosti izgradnje puta i slično preko Bege Bektića.

On se kao i njegovi saučesnici sumnjiči za krivična djela pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i povreda biračkog prava.

Višesatno ispitivanje

Sandžićevu odbranu preuzeo je tulanski advokat Bakir Hećimović u čijem prisustvu je saslušan osumnjičeni Sandžić.

-Nakon višesatne kriminalističke obrade nad mojim branjenikom u prostorijama SIPA-e te predočavanja činjenica koje mu idu u korist odnosno da uloga ovog osumnjičenog nije u potpunosti jasna u izvršenju navedenih krivičnih dijela postupajući tužilac Tužilaštva BiH je donio odluku da se isti nakon 24 satnog zadržavanja pusti na slobodu i on je napustio prostorije Regionalnog ureda Državne agnecije za istrage i zaštitu Tuzla – kaže Hećimović.Podsjećamo, SIPA je jučer izvršila pretrese na pet lokacija u Srebrenici, među kojima su dvije porodične kuće, zgrada Općine i jedno biračko mjesto, te na jednoj lokaciji u Tuzli. 

12 thoughts on “Detalji istrage o izdaji u Srebrenici: Kako su se osumnjičeni SDP-ovci dokopali ličnih podataka glasača

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *