DF napušta većinu u KS

ŽESTOKA RASPRAVA

Pozadina sastanka Bh. bloka: DF napušta većinu u KS, Čengić za vlast sa HDZ-om, nisu izostale ni psovke

Pojam “nacionalne stranke” se za SDP-ove zvaničnike odnosio isključivo na SDA, s obzirom da su predlagali koaliranje na entitetskom i državnom nivou sa SBB-om i HDZ-om BiH

 

Sasvim suprotno od harmoničnog odnosa kojeg su nastojali pokazati na konferenciji za medije, današnji sastanak predstavnika stranaka koje čine Bh. blok je protekao u, blago rečeno, žestokoj raspravi, a naizgled jedinstveni stavovi su zapravo u potpunosti međusobno suprostavljeni. Potvrdile su to, barem dijelom, i poruke tokom obraćanja medijima.

Nisu se, prema saznanjima Faktora, štedjele oštre riječi, pa čak i psovke, koje su razmjenjivali zagovornici međusobno suprostavljenih stavova. Epilog da Bh. blok ostaje u opoziciji ipak nije jedinstven stav svih stranaka koje čine taj blok. SDP i Naša stranka će biti dio opozicije na entitetskom i državnom nivou, dok će Demokratska fronta biti opozicija na svim nivoima.

– Stav Demokratske fronte je da ćemo biti opozicija, generalno opozicija. Nema miješanja. Ili smo opozicija ili ulazimo u priču oko vlasti. Jasan je stav – poručio je na konferenciji za medije predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

To u prijevodu znači da će Demokratska fronta napustiti vlast u Kantonu Sarajevo. Pristup prema kojem su jedne “nacionalne stranke” neprihvatljive, a druge poželjni koalicioni partneri, je za predstavnike Demokratske fronte bio neprihvatljiv te se, s tim u vezi, namjeravaju povući iz “šestorke” u Kantonu Sarajevo.

Interesi države BiH, uzimajući u obzir rastuće tendencije domaćih i vanjskih struktura koje te interese dovode u pitanje, bili su argument zagovornika potrebe stvaranja snažnog probosanskog bloka na entitetskom i državnom nivou. Taj stav su zagovarali predstavnici Demokratske fronte, dok je SDP “pukao” na dva dijela.

– Nemojte nas plašiti ratom – kazala je potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić na upozorenja ostalih aktera sastanka, prvenstveno iz DF-a i dijela SDP-a, o postojanju realne opasnosti po sigurnost i stabilnost BiH. Faktoru je ovo potvrđeno iz više izvora, odnosno učesnika sastanka.

Imali su u Našoj stranci i spreman odgovor na upozorenja o realnoj i izvjesnoj mogućnosti da će SNSD Milorada Dodika, zbog nejedinstvenog djelovanja probosanskih stranaka, imati poziciju u izvršnoj vlasti, odnosno čak mjesto potpredsjednika FBiH.

– To nije naš problem – stav je predstavnika Naše stranke.

Najglasniji u propagiranju stava da Bh. blok ne smije formirati vlast sa “nacionalnim strankama” bili su upravo predstavnici Naše stranke te Damir Mašić, Irfan Čengić i Lana Prlić iz SDP-a. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i Enver Bijedić smatrali su da je ulazak u vlast potreban. Međutim, pojam “nacionalne stranke” se za SDP-ove zvaničnike odnosio isključivo na SDA, s obzirom da su predlagali koaliranje na entitetskom i državnom nivou sa SBB-om i HDZ-om BiH. Da preciziramo, koaliranje sa te dvije stranke je, prema saznanjima Faktora, predlagao generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

Različito poimanje termina “nacionalne stranke” izazvalo je i burne reakcije Envera Bijedića iz SDP-a. Uprkos izbornoj pobjedi, SDP nije u prilici formirati vlast u Tuzlanskom kantonu, s obzirom da mu je za formiranje većine u Skupštini potrebna podrška SDA ili PDA. Za razliku od Kantona Sarajevo, u kojem je za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Damira Mašića bilo sasvim prihvatljivo formiranje vlasti sa “derivatima” SDA, koaliranje SDP-a sa SDA u Tuzlanskom kantonu za Mašića, Čengića i Prlić, koji taj kanton ocjenjuju kao “slučaj”, nije dolazilo u obzir.

Rješenje su ponudili iz Naše stranke. Predsjednik te stranke Predrag Kojović i potpredsjednica Sabina Ćudić predlagali su izlazak te stranke iz koalicije u Tuzlanskom kantonu te da se formira većina sa SDA, ali da se to ne reflektira na Kanton Sarajevo, koji je, sudeći prema argumentima koje su zastupali, nukleus interesa Naše stranke. Gotovo jednu milijardu KM teški razlozi tjerali su predstavnike Naše stranke da pod svaku cijenu sačuvaju status dominantne političke opcije u aktuelnoj vlasti u Kantonu Sarajevo. Sve van tog kantona, zaključak je prisutnih, za Našu stranku je nebitno.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić zaprijetio je povlačenjem svojih zastupnika iz zakonodavne vlasti, odnosno vraćanje mandata SDP-u, upravo zbog neprincipijelnog stava stranačkih kolega. Za predstojeći vikend je najavljena sjednica Glavnog odbora SDP-a, na kojoj će se, prema informacijama Faktora, održati “konačni obračun” između “tuzlanskog SDP-a” i zvaničnika te stranke iz Sarajeva, što će ponuditi i konačni odgovor o učešću te stranke u vlasti na višim nivoima.

3 thoughts on “DF napušta većinu u KS

 • 01/05/2022 at 9:40 pm
  Permalink

  Hey there! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the fantastic work!

  Reply
 • 20/06/2022 at 6:34 pm
  Permalink

  Thanks for another great article. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I've a presentation next week, and I am on the look for such info.

  Reply
 • 28/06/2022 at 7:03 am
  Permalink

  Very interesting details you have mentioned, appreciate it for posting. “I don't know what you could say about a day in which you have seen four beautiful sunsets.” by John Glenn.

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *