DF: Republika Srpska nije subjekt međunarodnog prava, nego posljedica genocida

PORUKA DODIKU

Nakon današnjih izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da će tražiti da se entitet RS posmatra kao subjekt u kontekstu razgovora o Kosovu, reagirali su iz Demokratske fronte BiH.Poručuju da je očito kako Milorad Dodik ne poznaje temeljne postulate međunarodnog prava, kao što je to, naprimjer, ko su subjekti međunarodnog prava.

“Bosanskohercegovački entitet RS nije subjekt međunarodnog prava, jer nije nikakva država, nego posljedica genocida. Ako se podsjetimo presude Međunarodnog suda pravde iz Haga, donesene 2007. godine, tamo je utvrđeno da su genocidne institucije tada takozvane RS osmislile (političke i vojne), planirale i provele aktivnosti koje su za rezultat imale genocid, uz to da je to tadašnja SR Jugoslavija (danas Srbija) znala ali nije učinila ništa da to spriječi, onda je i laiku jasno da je na međunarodnom planu identifikovan onaj ko je imao i realizirao genocidne namjere”, navodi se u saopćenju.

Osim toga, imamo i niz presuda iz Haga, prema pojedincima iz političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske koji su presuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i etničko čišćenje, što su oni ostvarivali kroz udruživanje u zločinački poduhvat sa ciljem činjenja genocida.

“Kada to znamo, onda je sasvim jasno da bilo ko u svijetu neće nikada podržati ideju da nešto što je nastalo na genocidu i etničkom čišćenju postane suverena država. Čuli smo poruke svjetskih državnika povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, koje nedvojbeno govore u korist podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, tako da ove igrokaze i samoreklamiranje Milorada Dodika teško da bilo ko može shvatiti drugačije osim da idu u korist jedne istočne zemlje koja ovdje planirano i organizirano destabilizira Bosnu i Hercegovinu, kako bi se omeo i zaustavio naš put u NATO i Evropsku uniju”, zaključuje DF.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *