Direktor Marković: Stojim iza svoje odluke, Cvijet Srebrenice nikome ne bi smio smetati

Ne stišava se bura u bh. javnosti nakon odluke direktora Informativnog programa BHT1 Marka Radoje da voditelji ovog javnog servisa ne nose Cvijet Srebrenice u programu posvećenom obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Marković: Neću dozvoliti da radim pod bilo čijim patronatom

Dok su iz menadžmenta BHRT-a prije dva dana poručili da i dalje utvrđuju okolnosti pod kojima je Radoja donio spomenutu odluku, Samostalni sindikat radnika (SSR) u BHRT-u zatražio je smjenu Marka Radoje zbog, kako su naveli, narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlasti.

Odluku urednika Informativnog programa za Faktor je komentirao direktor BHT1 Nikola Marković, koji se do sada nije javno oglašavao o ovome. Marković je uposlenicima kazao da mogu nositi Cvijet Srebrenice ukoliko to žele, bez obzira na Radojinu naredbu, nakon čega je Marko Radoja zatražio da se njegovo ime ne potpisuje na odjavnim špicama informativnih emisija.

– Ni profesionalno, ni osobno ne vidim ništa sporno u nošenju srebreničkog cvijeta kao simbola stradanja žrtava genocida. Srebrenički cvijet, prema mome mišljenju, nikome ne bi smio smetati, niti bilo koga vrijeđati. Donio sam odluku koju smatram jedino mogućom i ono što smatram civilizacijskim pitanjem. Oko toga ne bih polemizirao i iza svoje odluke stojim. I sam sam, dok sam radio u Informativnom programu, nosio srebrenički cvijet. Odavanje počasti svim žrtvama genocida nije, niti će ikada biti, upitno za mene osobno, ali i za veliku većinu uposlenika BHT1 i to smo, vjerujem, i pokazali – kazao nam je Marković za Faktor.

Komemoracija i obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici na BHT1 urađeno je maksimano profesionalno i to je, kako ističe Marković, ono što je najvažnije.

– Sve događaje u budućnosti ćemo pratiti profesionalno i s punim pijetetom prema žrtvama, posebno Srebrenicu radi počinjenog genocida. To, ponavljam, nije, niti ikada može biti upitno. Cvijet su nosile kolege koje su to željele, kao i svakog puta do sad. Praksa i svih prethodnih godina bila je da srebrenički cvijet nosi onaj ko želi, a onaj ko ne želi, ne mora. A interni problemi su nešto što ćemo riješiti unutar kuće, kako je rečeno i u saopćenju menadžmenta, uz poštivanje svih zakonskih propisa i akata BHRT-a – kaže Marković.

Podsjetimo, obrazlažući svoju odluku da voditelji ne nose Cvijet Srebrenice, Marko Radoja je, između ostalog, naveo kako je već imao zahtjeve i za nošenje nekih drugih simbola kako bi se obilježila stradanja Srba.

– Donio sam preporuku jer su mjesec dana prije Srebrenice počeli stizati zahtjevi za Bratunac, 3.500 stradalih Srba, Jasenovac, Jadovno i druga mjesta. Ja sam sve to odbijao ne zato što ne poštujem žrtve, nego upravo znajući šta to može izazvati. Danas dobijam zahtjeve da voditelji večeras odaju počast ubijenim Srbima u Bratuncu i šta ja da radim? – izjavio je Radoja za Klix.ba.

Direktor BHT1, međutim, kaže kako on lično takve zahtjeve nikada nije dobio.

–  Do mene nikakvi zahtjevi nisu došli za nošenje bilo kakvih drugih simbola – kaže Marković.

Odluka Marka Radoje o nenošenju Cvijeta Srebrenice otvorila je, po ko zna koji put, priču o navodnim političkim pritiscima na BHT1. Direktor Marković naglašava da on nije, niti će ikada pristati na politizaciju ovog javnog servisa i pritiske sa bilo čije strane.

– Kao direktor BHT1, nikada neću dozvoliti da radim pod bilo čijim patronatom. Na BHRT-u radim već deset godina. Političke pritiske nisam imao, niti ću u budućnosti raditi po nekakvim političkim instrukcijama. Radim po svojoj savjesti, onako kako mislim da je najbolje. Jedino u što vjerujem su profesionalizam i objektivnost i to je ono čega ću se držati dokle god budem na mjestu direktora BHT1 – zaključio je u razgovoru za Faktor Nikola Marković.

10 thoughts on “Direktor Marković: Stojim iza svoje odluke, Cvijet Srebrenice nikome ne bi smio smetati

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *