Divlje svinje uništile oko 100 dunuma usjeva

ŠAMAC – Divlje svinje su na poljoprivrednim parcelama na području Šamca uništile oko stotinu dunuma usjeva, ali lovci za sada ne mogu ništa da preduzmu zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, izjavio je Srni predsjednik Lovačkog udruženja “Fazan” Mirko Lukić.

Lukić je istakao da su štetu, koja je procijenjena na oko 40.000 KM, prijavili poljoprivrednici, a da su lovci onemogućeni da reaguju jer je u vrijeme kada divlje svinje čine štetu, od 22.00 do 4.00 časa, na snazi policijski čas.

“Konstatovali smo s obzirom na broj prijava da je ugroženo oko 100 hektara poljoprivrednih površina, najviše parcela zasijanih kukuruzom, sojom, zobi i pšenicom”, objasnio je Lukić.

On je dodao da su ljudi morali ponovo da presijavaju, ali da se šteta ponovila.

Lukić je dodao da će predložiti Lovačkom savezu i nadležnom Ministarstvu kakve mjere treba preduzeti, te je apelovao da se pomogne poljoprivrednicima, jer problema imaju i oni u susjednim opštinama poput Modriče, Broda, Dervente.

On je napomenuo da je Lovačko udruženje predložilo i godišnjim planom da se povećaju kvote na odstrijel divlje svinje jer se prošle godine masovno pojavila na ovom prostoru i da su dobili dozvolu za 15 odsto više, ali da im to ništa ne znači.

“Lov divlje svinje, odnosno vepra počinje 1. maja, ali se zbog mjera ne može krenuti u aktivnosti, tako da broj jedinki koje smo dobili ništa ne znači kada je ovakva situacija”, naglasio je Lukić.

Također i mještani gradačačkih sela posljednjih dana muku muče s divljim svinjama, koje im uništavaju usjeve.

– Divlje svinje uništile su nam skoro 40 posto usjeva. Obavijestili smo federalnog i kantonalnog ministra poljoprivrede. Ne odgovaraju na naše poruke – kazao nam je poljoprivrednik i federalni zastupnik Šemsudin Kavazović.

Poljoprivrednik Mato Lukanović kazao nam je da se mještani sami organiziraju kako bi zaštitili zasijana područja.

– Lovci su nemoćni. Ne rastjeruju divljač, jer ovdje nema organiziranog lova. Svinje prelaze međuentitetsku liniju pa ih lovci ne mogu otjerati – rekao je Lukanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *