Dječaka iz Gračanice u zagrebačkoj bolnici prozvali čudom

“Meho beton” preživio nemoguće: Dječaka iz Gračanice u zagrebačkoj bolnici prozvali čudom

Mehmed Šabić, 12-godišnji dječak iz Gračanice u Bosni i Hercegovine poznat je kao dječak čudo zbog kojeg bi se mogla mijenjati medicinska literatura.

U nesreći u skučenoj alatnici, u vatrenoj eksploziji zaradio je 70-postotne opekline tijela. Dok je rezbario ime svoje simpatije na komadić daske, pogriješio je jedno slovo, a pogrešku je želio ispraviti benzinom. Planirao je svoj rad politi benzinom i zapaliti kako bi daska potamnila, ali nije razmišljao da bi pritom moglo doći do eksplozije.

 

U alatnici se stvorila takva temperatura da mu je koža izgorjela, a on je udahnuo vreli zrak, pri čemu su nastala brojna unutarnja oštećenja.

Liječnici mu dali jedan posto šanse za preživljavanje

U bolnicu u Tuzli primljen je sa 70-postotnim opeklinama tijela, a liječnici su mu za preživljavanje dali tek jedan posto šanse.

A onda se “Meho beton“ kako ga zovu u zagrebačkoj bolnici, na svoj 12. rođendan probudio iz kome i otvorio oči. Prve riječi koje je izgovorio bile su: “Nema predaje!”

Komunicirao je treptajima, pokušao micati prstima i nije odustajao. Nakon toga nastavio je nizati pobjede, napravio prve korake, uskoro i plesne, te stekao reputaciju glavnog zabavljača na odjelu.

Meho danas vježba noge i ruke, iako mu je svaki pokret bolan, a sve dodatno otežava činjenica da mu koža stalno mora biti masna.

Njegovi su se roditelji preselili u Zagreb kako bi ga zajedno s liječnicima mogli svakodnevno njegovati.

– On 24 sata dnevno mora biti heroj. On se sad mora boriti za svaki pokret, ožiljci su sad to sve stegnuli. Za glavu, za ruke, za svaki pokret on se mora boriti. Svaki zalogaj za njega je borba – priča Mehin otac.

Glavni šarmer na klinici

Priču o dječaku čudu koji je vrlo brzo postao glavni šarmer i zabavljač na dječjoj klinici u Klaićevoj uradila je i ekipa Nove TV.

– Meho je totalno karizmatičan, sve se vrijeme smije i zafrkava medicinske sestre. Uopće se ne žali na bolove i neviđeno je strpljiv – kaže reporterka Nove TV Ema Branica, koja je razgovarala sa Mehom.

Kaže kako, uprkos strašnim bolovima Meho već planira šta će napraviti kada izađe iz bolnice te mu je prvo u planu – sjesti u motor.

– Iako na rukama ima transplantiranu kožu, to ga ne brine previše jer će, kaže, imati ožiljke kao i njegov babo – priča Branica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *