Dodik i Džaferović danas kod Erdogana, prvo odvojeni pa zajednički susret

Zbog zdravstvenih problema Željko Komšić nije bio u mogućnosti krenuti na put ka Ankari, ali je poslao svog izaslanika skupa sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članom te institucije Šefikom Džaferovićem.

Dodik i Džaferović će posjetu započeti u Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, što je tradicionalna posjeta stranih delegacija po dolasku u Ankaru. Nakon toga su planirani odvojeni susreti Erdogana sa Dodikom i Džaferovićem, a zatim zajednički sastanak turske i bosanskohercegovačke delegacije.

U poslijepodnevnim satima planirana je zajednička konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno o čemu su političari razgovarali te na čemu će države zajednički raditi u narednom periodu, te koja su to pitanja oko kojih se trebaju tražiti rješenja.

Na sastancima će biti preispitani bilateralni odnosi Turske i BiH, a bit će govora o razvoju saradnje u raznim sektorima te koracima koje je potrebno poduzeti s ciljem napretka. Na sastancima će se, zasigurno, razgovarati i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima. Planirano je da BiH sa Turskom sutra potpiše važan sporazum o slobodnoj trgovini.

U večernjim satima planirana je i zajednička večera delegacija domaćina i BiH čime se završava službena posjeta Predsjedništva BiH u Turskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *