Dok WizzAir smanjuje, RyanAir uvodi letove

U posljednjih nekoliko sedmica kompanija WizzAir otkazala je brojne letove sa Međunarodnog aerodrom Tuzla, kao i iz Sarajeva i drugih sličnih aerodroma u regionu.

LETOVI ZA BEČ

Od 10. jula potpuno je otkazana linija za Milano, koja će sa tuzlanskog aerodroma najvjerovatnije biti ponovo uspostavljena od jeseni ili zime. Razlog za otkazivanje letova je manjak radnika, odnosno nemogućnost kompanije da nadomjesti radnike koje je otpustila u vrijeme pandemije.

Zbog ovoga izgledno je da će i ubuduće dolaziti do otkazivanja, s tim da, kako poručuje direktor tuzlanskog aerodrom Dževad Halilčević, problem nije u aerodromu.

– Aerodrom nema problema sa manjkom radnika, mi možemo prihvatiti sve dolazne letove i opslužiti odlazne. Međutim, najavljeno nam je i smanjenje broja polazaka za Göteborg, Malmö i Växjö u Švedskoj, ali ono što je pozitivno jeste da će od novembra sa našeg aerodroma letjeti i avioni RyanAira, kazao je direktor Halilčević.

RyanAir će iz Tuzle od 2. i 4. novembra saobraćati dva puta sedmično prema štokholmskom aerodromu Arland i prema Memmingenu, a saradnja je dogovorena kroz USAID-ov projekat Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini. Osim ovoga, planirani su letovi za Beč u toku zimske sezone.

– Za zimsku sezonu smo u prilici obradovati putnike aerodroma Tuzla sa dodatnim letovima za Beč u organizaciji aviokompanije RyanAir. RyanAir je uključio aerodrom Tuzla u plan širenja poslovanja i povećanja broja letova iz jedne od svojih najvećih baza u Beču. Frekvencija letova za Beč sa aerodroma Tuzla će tako u zimskoj sezoni sa planirana tri leta sedmično biti povećana na šest, odnosno svaki dan će biti let osim nedjelje, dodao je Halilčević.

Dolazak kompanije RyanAir će za Tuzlanski kanton, ali i za cijelu regiju, značiti dodatni ekonomski razvoj. Prema istraživanjima na koja se poziva i USAID u ovom projektu, niskotarifni zračni prevoznici poput RyanAira su utjecali na uspostavljanje novih turističkih središta i razvoj turizma, pogotovo zbog toga što oni ne opslužuju samo popularne destinacije već i manje posjećene regije.

TURISTI

Uz to, sa niskotarifnim prevoznicima i gradski odmor postaje sve češći oblik turističkih putovanja u Evropi. Ovo se već primijeti i u Tuzli, pogotovo u ljetnim danima, kada grad posjećuju mladi strani turisti, dominantno iz sjeverne Evrope. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *