Doktori poručili: Imamo kadar sposoban da se izbori s virusom, ne dozvolite da panika zavlada

SARAJEVO, (Patria) – Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine obratio se javnosti povom širenja koronavirusa i u ime svojih članova poručio: “zajednički smo stali u odbranu zdravlja i života svih naših građana, onako kako smo i do sada stali nebrojeno puta”.

“Mi, vaši doktori, tu smo za sve vas koji imate potrebu za liječničkim pregledom, ali isto tako apeliramo na sve da ne dozvolite da panika koja se polako uvlači među stanovništvo dovede do prevelikog broja nepotrebnih posjeta liječnicima. Riječ je o virusu iz dobro poznate porodice Corona virusa i samo radikalan epidemiološki nadzor sa svim potrebnim mjerama može smanjiti broj zaraženih. Upravo to, smanjen broj zaraženih na području Federacije, omogućit će da sve naše raspoložive kapacitete usmjerimo na najteže pacijente. Doktori u Federaciji BiH, kao i ostatku države BiH, imaju znanje i iskustvo da se izbore sa ovom vrstom pandemije. Potrebno nam je vrijeme i oprema. I jedno i drugo nam nedostaje, ali barem na vrijeme možemo doprinijeti učešćem svih nas u radikalnim epidemiološkim mjerama kojima ćemo rizik od zaraze smanjiti na minimum i time dobiti na vremenu”, kaže se u saopćenju.

Apeluju na građane da savjet liječnika kada god je to moguće zatraže telefonom, da nepotrebno ne idu na preglede, kako bi se smanjile gužve u čekaonicama i eventualni kontakt zdravih sa oboljelima, te širenje infekcija.

Tu su, kažu, za sve građane u slučajeve ozbiljnih stanja.

“Upućujemo posebnu molbu za sve građane sa povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem koji su se vratili u BiH u zadnjih 14 dana da se jave telefonom nadležnom liječniku ili na kontakt brojeve uvedene posebno za ovu situaciju, a koje možete pronaći na internetu za svaki kanton. Ako se odlučite pozvati hitnu medicinsku pomoć naglasite im podatak o temperaturi i putovanju izvan BiH kako bi oni pokrenuli proceduru sigurnog zbrinjavanja”, poručuju iz Sindikata..

“Budite odgovorni kao pacijenti, jer time štitite sve ostale, pa i vas same. U moru informacija koje svakodnevno dobivamo, građanima je teško odlučiti kojim informacijama vjerovati, zato posebno želimo naglasiti da naši epidemiolozi i infektolozi kroz krizne štabove daju istinite i za vas bitne informacije kojima možete vjerovati i po njima postupati. Imamo edukovan i vrlo kvalitetan kadar kada su u pitanju epidemiolozi koji moraju voditi i upravljati ovom krizom, imamo infektologe, mikrobiologe, imunologe koji su potpuno sposobni da se uhvate u koštac sa aktuelnom pandemijom. Na kraju, svi doktori su na raspolaganju za sve građane FBiH. Obustavljeni su svi godišnji odmori, usavršavanja izvan BiH ili druge aktivnosti i praktično svi doktori FBiH su na svojim radnim mjestima”, navode sindikalisti.

Nadležne za nabavku opreme mole da reagiraju odmah i da nabave dovoljno zaštitne opreme kako za uposlene u zdravstvu, tako i za pacijente.

“Prije svega POTPUNA zaštitna oprema za svo medicinsko osoblje. Situacija u kojoj virus ulazi u bolničke zdravstvene ustanove je najgori scenario. Svakako želimo izbjeći situaciju da se ionako desetkovan broj doktora ‘izbaci’ iz stroja tako što bi neko od ljekara bio zaražen i odstranjen sa posla sada kada je najpotrebniji građanima”, apeluju doktori.

“Planirajte unaprijed mogućnost epidemije i osigurajte dovoljno sredstava za rad u tome slučaju. Ne smijemo dozvoliti da manjak opreme doprinese širenju infekcije. Unaprijed planirajmo i to da će u slučaju epidemije porasti broj životno ugroženih pacijenata koji zahtijevaju posebnu brigu. Napravimo zajedno na vrijeme reorganizaciju zdravstva, prilagodimo se trenutnoj situaciji kako opremom i osobljem, tako i prostorom. Apeliramo na sve medije, ali i pojedince da prenose isključivo provjerene informacije, jer u suprotnom uzrokuju nezaustavljivo širenje panike među građanima”, kažu iz Sindikata u saopćenju.

Na kraju poručuju: “zajedno, mirno i staloženo, možemo kontrolirati trenutnu situaciju i tako bolesnima osigurati kvalitetne i pravovremene usluge, a one zdrave kroz prevenciju sačuvati od infekcije”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *