Dom naroda FBiH:Zakon o borcima dobio jednoglasnu podršku

SARAJEVO, (Patria) – U Domu naroda Parlamenta FBiH okončana je rasprava o Prijedlogu zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica.

Rasprava o boračkom zakonu bila je prilično iscrpljujuča, s više replika i optužbi. Mnogi su kritizirali zakon, ali i pored nedostataka koje su naveli, najavili da će podržati ovaj zakon.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH podržao je prije dva dana Prijedlog zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica.

Predsjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić predložio je zaključak da “Vlada FBiH i resorno Federalno ministarstvo 60 dana prate provedbu Zakona o pravima boraca i da Parlament FBiH izvjeste o imenima i broju korisnika prava iz Zakona.

Vlada FBiH je bila u zasjedanju kako bi se očitovala o amandmanima za Prijedlog zakona o pravima boraca.

Dom naroda je u međuvremenu podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o električnoj energiji, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za ovu godinu i Odluku o načinu izvršavanja Rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Vlada je odbila sve amandmane.

Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica, dobio je jednoglasnu podršku, svih 41 poslanika koji su bili prisutni na glasanju.

Podršku je dobio i zaključak koji je predložio predsjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić da “Vlada FBiH i resorno Federalno ministarstvo 60 dana prate provedbu Zakona o pravima boraca i da Parlament FBiH izvjeste o imenima i broju korisnika prava iz Zakona”.

Da bi Zakon o pravima boraca stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsjendik FBiH Marinko Čavara i da potom bude objavljen u Službenom listu FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *