Drugi dan Bajrama očekuje se do sada najtopliji dan u godini, tražite hlad i pijte što više vode

I DO 40 STEPENI

 

Za sutra se prognozira najtopliji dan u ovom mjesecu, a do sada i u godini. Meteorolozi predviđaju da će dnevne temperature iznositi i do 40 stepeni. Jednako visoke temperature očekuju se i u utorak, dok se manji pad temperatura očekuje u srijedu.

 

Sutra će u našoj zemlji biti sunčano i vruće. Jutarnja temperatura kretat će se od 17 stepeni do 28 na jugu zemlje. Dnevna temperatura zraka kretat će se između 34 i 40°C.

Federalni hidrometeorološki zavod proglasio je narandžasti meteoalarm za cijelu zemlju zbog toplotnog vala. Maksimalne dnevne temperatura zraka kretat će se između 33 i 40 °C. U većem dijelu zemlje se očekuju i tropske noći (minimalne temperature zraka 20 °C i više).

Ekstremno visoke temperature mogu uzrokovati rizik od infarkta. Zbog toga se preporučuje da pojačate unos vode u organizam, izbjegavate alkohol i gazirane sokove. Također u organizam unosite što više voća i povrća i izbjegavajte masnu hranu.

Ukoliko u svom domu imate klimu, nemojte praviti veliku razliku u temperaturi. Optimalno je pet do sedam stepeni niže od one koja je vani. Vježbate li radite to u jutarnjim ili večernjim satima. Popodnevne zaboravite.

Imate li problema s povišenim krvnim pritiskom preporučuje se da ostanete u zatvorenom u najtoplijem dijelu dana. Svoje aktivnosti obavite do devet sati ili poslije 18 sati.

9 thoughts on “Drugi dan Bajrama očekuje se do sada najtopliji dan u godini, tražite hlad i pijte što više vode

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *