DVA NIKŠIĆA, DVA SILNA MLADIĆA: Na izborima je SDP BiH najgore prošao u tzv. “sarajevskim, urbanim, sredinama”, dobili su trostruko više glasova u Kalesiji, nego u Starom Gradu!

E, pa, hajdemo da vidimo, onako “lešinarski”, to jest novinarski, kako stoje stvari sa stvarnim ugledom i utjecajem “urbanih” SDP-ovaca, s jedne, i seljačina iz okoline Tuzle, sa druge strane fronta.

 

Maratonska sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BIH završena je trijumform rukovodstva ove stranke koje predložilo da se odbaci mogućnost koaliranja SDP-BiH sa nacionalnim strankama u procesu formiranja vlasti na svim nivoima. Ovim zaključkom GO SDP-a je, kako se moglo čuti, zadat težak udarac tzv. “tuzlanskoj frakciji” unutar ove stranke koja nije odbacivala mogućnost suradnje sa SDS. Konceptualni umjetnik i poslanik u sarajevskoj Kantonalnoj Skupštini  Damir Nikšić u svom autocenzuriranom videu koji je ipak nekako dospio u javnost, obračunao se sa provincijalcima iz Tuzlanskog Kantona koji bi željeli diktirati “nama Sarajlijama šta ćemo raditi”. “Nisu to SDP-ovci iz urbane Tuzle, nego iz provincije”, ponavljao je tokom sjednice GO SDP-a, ali i nakon nje umjetnik Nikšič. On je novinare koji su satima pratili sjednicu GOSDP-a  nazvao  “lešinarima”, što je rječnik kakvim se vrlo rijetko služi čak i Milorad Dodik i njegovi “umjetnici”.

 

E, pa, hajdemo da vidimo, onako “lešinarski”, to jest novinarski, kako stoje stvari sa stvarnim ugledom i utjecajem  “urbanih” SDP-ovaca, s jedne,  i seljačina iz okoline Tuzle, sa druge strane fronta. Na oktobarskim izborima SDP BiH je u Sarajevskom Kantonu, gdje živi i djeluje gotovo kompletan stranački vrh (Nikšić, Magazinović, Mašić, Čengić, Bajramović-Srna...) prošla katastrofalno i borila se za četvrto, odnosno peto  mjesto sa Demokratskom Frontom. U općini Centar, u kojoj je SDP BiH gotovo deceniju i pol imala svoga načelnika i koja se smatra “tvrđavom ljevice”, (općini u kojoj djeluje i kandidira se i Damir Nikšić), SDP je osvojila simboličnih 3,653 glasova. Skoro istovjetan broj glasova, 3407 Socijaldemokratska partija je dobila među “seljacima” u općini Kalesija u kojoj živi dvostruko manje građana. Neuporedivo više od urbanih SDP-ovaca u Centru dobile su njihove kolege iz tuzlanskih “rubnih” općina, poput “seljačkih” Živinica (4.160), “papanske” Gračanice (6,587), ili “provinicijskog” Lukavca(7332).

 

Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-BiH, sarajevski urbani “modni mačak” koji u Tuzlanski kanton odlazi tek kako bi lovio sa porodicom nekadašnjeg načelnika Živinica Hasana Muratovića, predvodio je prošllog oktobra SDP-ovu listu za sarajevsku općinu Stari Grad. Ovaj, kako je Zlatko Lagumdžćija kazao “vječiti student sa mog propalog kadrovskog lagera”,  prošao je  dvostruko lošije od svojih kolega iz Centra koji su, kako rekosmo, prošli katastrofalno. Od 20 hiljada birača u ovoj općini samo njih 1,861 (9,3%) gladalo je za Čengićevu listu.

 

Da li su se to  “urbani”, “civlizirani” SDP-ovci, pa i Damir Nikšić kao njihov najkoliritniji i najglasniji predstavnik, priklonili  drskoj  prestolničkoj  logici i perverznoj  matematici Bakira Izetbegovića koji je nakon sloma SDA na lokalnim izborima kazao da “općina Centar vrijedi kao deset drugih općina”?! Vrh SDP-a BiH se tokom višedecenijske vladavine Zlatka Lagumdžije najprije odvojio od birača, a “reformirani” SDP na čijem je čelu Nermin Nikšić, distancira se od svojeg članstva, divljih i ruralnih “rođaka sa sela”!

15 thoughts on “DVA NIKŠIĆA, DVA SILNA MLADIĆA: Na izborima je SDP BiH najgore prošao u tzv. “sarajevskim, urbanim, sredinama”, dobili su trostruko više glasova u Kalesiji, nego u Starom Gradu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *