Džaferović: Pozdravljam sankcije Dodiku, očekujem od država EU da urade isto

“Odluka Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske predstavlja opravdanu odluku. Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira, te je nužno da reaguje kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti entiteta RS”, reakcija je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na sankcije koje je uvela Velika Britanija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Čitavim nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta RS su, smatra Džaferović, izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

“Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvođene Dodikom podržavaju ovu agresiju”, naveo je.

Pozdravljajući odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ponovio je poziv i državama članicama Evropske unije da uvedu sankcije vlastima entiteta RS, jer evropska sigurnost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora u EU.

“Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus po ovome pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica, te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede”, istaknuo je Džaferović.

Ujedinjeno Kraljevstvo je sankcionisalo “političare bosanskih Srba Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost Države Bosne i Hercegovine”.

23 thoughts on “Džaferović: Pozdravljam sankcije Dodiku, očekujem od država EU da urade isto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *