Edis Dervišagić posjetio poljoprivredne proizvođače pogođene nevremenom

Gradonačelnik Edis Dervišagić je danas sa saradnicima posjetio oštećene poljoprivredne proizvođače i naselja pogođena jučerašnjim nevremenom

Jučer u poslijepodnevnim satima područje grada Gradačac je pogodilo veliko nevrijeme praćeno kišom, vjetrom i gradom koji je na pojedinim mjestima napadao debljine dvadeset centrimetara. Grad je napravio veliku štetu na poljoprivrednim gazdinstvima. Stradali su poljoprivredni usjevi, pšenica, kukuruz, povrće, voćnjaci, a štete ima i na infrastrukturi.

Posebno teško pada činjenica da Gradačac ima protivgradnu žaštitu, stanice postavljene na čitavom teritoriju grada Gradačac, ali je ta protivgradna odbrana jučer djelovala ograničeno a u periodu kada je trebala da djeluje najvećim intenzitetom bilo je zabranjeno njeno djelovanje.

Prema zvaničnim podacima koje smo dobili od strane JP Protivgradna preventiva RS, jučer (nedjelja 07.06.2020.) “Zabrana korištenja vazdušnog prostora, zbog bezbjednosti avio saobraćaja, iznad područja lokalnih uprava Gradačac, Doboj i Derventa u terminu 18.09 – 18.27 časova koja je izdata od strane kontrole leta Tuzlanskog aerodroma, onemogućila je kontinuitet dejstva i uticala na njegov kvalitet čime su prouzrokovane neželjene pojave grada.

Od strane strijelaca na terenu prijavljena je pojava sugradice u pljusku na području Vukosavlja, a pojava grada u olujnom nevremenu na prostoru Gradačca i Dervente. Tokom dana 07.06.2020. godine ispaljene su 92 protivgradne rakete sa 37 protivgradnih stanica od čega 17 raketa na teritoriju Gradačca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *