EDO KAMENICA KLEŠE STEĆAK OD NEKOLIKO TONA

Na stećku će biti simboli BiH

GRADAČAC Plan kamenoresca Edina Hodžića – Bilo bi mu drago da se postavi na Dan nezavisnosti

Želja Edina Hodžića, kamenoresca iz Gradačca, da iza sebe ostavi dobro djelo, obilježje kojim će se afirmirati njegov rodni kraj i domovina, bit će realizirana. Radi se o stećku koji će ovaj klesar sa svojim radnicima isklesati i koji će mjesto naći na gradačačkom trgu ili na nekom drugom prikladnom mjestu, kako već odluče gradske vlasti.

Da bi sve išlo kako nauka i struka kažu, posjetili su ga direktor i stručni saradnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona Kemal Nurkić i Rusmir Djedović, te su ovom prilikom razgovarali o idejnom rješenju.

– Nabavio sam mermernu kamenu gromadu tešku 12 tona i obradio je sa osnovnim crtama budućeg stećka dužine 190 centimetara, širine 140 i visine 100 centimetara. Dvije godine čekam, želim da mi stručnjaci kažu šta da se nađe na stećku, kako on treba da izgleda, da bih ostavio trag u vremenu. Želja mi je da se na stećku vide simboli našeg kraja, naše domovine – kaže Hodžić.Naglašava da bi mu bilo drago da se stećak postavi 1. marta 2020. godine, na Dan nezavisnosti BiH.

DNEVNI AVAZ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *