Englezi odredili datum za potpuno ukidanje mjera, rezervacije za putovanja – eksplodirale!

POVRATAK U NORMALU

Premijer Boris Johnson rekao je u utorak kako je “vrlo optimističan” u vezi ukidanja svih ograničenja koja su uvedena zbog pandemije koronavirusa u Engleskoj, a nada se da će se plan “otključavanja”, koji se provodi u četiri faze, uspjeti finalizirati do 21. juna.

Prema programu za ublažavanje postojećih covid mjera, premijer očekuje da će se sva zakonska ograničenja socijalnih kontakata moći ukloniti u posljednjoj od spomenute četiri faze, koja bi mogla nastupiti najranije 21. juna.

– Nadam se da će biti tako, ali ništa se ne može garantirati – sve ovisi o našoj razboritosti i načinu na koji ćemo nastaviti slijediti smjernice u svakoj fazi. Zbog toga je toliko važno da i dalje budemo oprezni. Mislim da ljudi to razumiju, vjerujem da mogu shvatiti logiku onoga što pokušavamo učiniti.

Također, zbog ogromnih mogućnosti provođenja cijepljenja, zahvaljujući znanosti koja nam je omogućila stvaranje štita oko naše populacije, na taj datum, 21. juna, doista možemo gledati s određenim optimizmom – rekao je Johnson, a prenosi Sky News.

A vladin plan ublažavanja koronamjera pokrenuo je u Velikoj Britaniji lavinu rezervacija odmora u inozemstvu, ulijevajući nadu organizatorima putovanja i avioprijevoznicima da bi ljeto moglo donijeti olakšanje u koronakrizi.

Britanci će saznati detalje 12. travnja kad će vlada objaviti analizu o putovanjima. London je poručio da će zabrana većine putovanja u inozemstvo ostati na snazi minimalno do 17. svibnja.

No objava premijera već je pokrenula lavinu rezervacija odmora u inozemstvu. Vodeći europski tur operator TUI izvijestio je tako da su u ponedjeljak zabilježili najviše rezervacija u više od mjesec dana, ističući veliki interes građana za ljetni odmor u Grčkoj, Španjolskoj i Turskoj, navodi BBC. 

Thomas Cook navodi da se promet na njegovoj web stranici u ponedjeljak iza tri sata popodne udvostručio, uz “poplavu” rezervacija za destinacije u Grčkoj, Cipru, Meksiku i Dominikanskoj Republici.

Diskontni avioprijevoznik EasyJet izvijestio je da su se rezervacije letova više nego učetverostručile, dok su rezervacije za ljetni odmor na lokacijama poput Alicantea, Malage, Palme, Fara i Krete više nego usedmerostručene. Najviše rezervacija bilježili su za avgust, zatim za septembar, paoktobar, navodi BBC.

– Iako čekamo više pojedinosti, jasno je da je vladina ambicija otvoriti međunarodna putovanja u sljedećim mjesecima i nadamo se da će to biti na vrijeme za ljetne odmore – objavili su.

Johnsonova najava “pružila je prijeko potreban poticaj povjerenju” kupcima u Velikoj Britaniji, izjavio je izvršni direktor easyJeta Johan Lundgren.

– Konstantno smo svjedočili prigušenoj potražnji za putovanjima, a val rezervacija pokazuje da su potrošači u Ujedinjenom Kraljevstvu samo čekali signal vlade da planira ponovno omogućiti putovanja – dodao je Lundgren.

Razočarani su pak oni koji su računali na putovanja za vrijeme uskršnjih blagdana. Sektor je “silno razočaran”, posebno domaći iznajmljivači mobilnih kućica i ruralni sektor, kaže za BBC stručnjakinja za maloprodaju Kate Hardcastle.   

– Uskrs je, naravno, ključan datum za putovanja u kalendaru putnih agencija i sektora, a ta je prilika izgubljena, jedan praznik manje za domaću prodaju – objašnjava Hardcastle.

Hotelski div InterContinental Hotels, vlasnik marki Crowne Plaza i Holiday Inn, objavio je da se sektor ove godine vjerojatno neće oporaviti od koronakrize, ovisno o cijepljenju protiv covida-19.

– Godina 2021. počela je brojnim izazovima koji nisu iščeznuli – rekao je izvršni direktor Keith Barr.

Kompanija je izvijestila da je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 260 milijuna dolara, navodi BBC.

8 thoughts on “Englezi odredili datum za potpuno ukidanje mjera, rezervacije za putovanja – eksplodirale!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *