Erdogan najavio realizaciju megaprojekta pod imenom “Kanal Istanbul”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u obraćanju tokom svečanog otvaranja dijela autoputa Sjeverna Marmara čija ukupna dužina će iznositi 400 kilometara kazao je da je država odlučna da dobije “Kanal Istanbul”.Projektom “Kanal Istanbul” je planirana izgradnja novog kanala između Mramornog mora i Crnog mora radi jačanja sigurnosti pomorskog saobraćaja. Planirano je da kapacitet “Kanala Istanbul” bude skoro trostruko veći od kapaciteta bosforskog kanala, prenosi TRT.

“Na ovaj način smanjujemo saobraćajnu gužvu u našem Istanbulu, jednoj od najvećih svjetskih metropola. Danas vam na raspolaganje stavljamo dio autoputa u dužini od 29,5 kilometara”, kazao je Erdogan, te dodao da je putna infrastruktura veoma važna za napredak svake zemlje.

Novim kanalom kroz Istanbul bi dnevno na siguran način prolazilo do 185 brodova, a trenutno kroz Bosfor plovi između 118 i 125 brodova.

“Autoputevi koje smo do sada izgradili jasno pokazuju napredak koji je Turska postigla”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska već odavno otplatila sav dug Međunarodnom monetarnom fondu (IMF).

“Turska se u naše doba oslobodila okova koje su nam stavili na noge. Nemamo namjeru da ikada više pokucamo na ta vrata”, dodao je Erdogan.

Nadležno Ministarstvo okoliša i urbanizma Turske izdalo je potrebne saglasnosti za taj megaprojekt kojim će se znatno rasteretiti transport opasnih materija kroz Bosfor.

Planirano je da izgradnja “Kanala Istanbul” počne ove, a bude završena krajem 2025. ili početkom 2026. godine.

20 thoughts on “Erdogan najavio realizaciju megaprojekta pod imenom “Kanal Istanbul”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *