AktuelnoIzdvojeno

Erdogan o Handkeu: Ova nagrada će samo ohrabriti neprijatelje islama i čovječanstva

Govoreći večeras u Ankari, turski predsjednik se dotakao i svečane dodjele Nobelove nagrade, koja je upriličena večeras u Stockholmu, a gdje nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke

Ankara

Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu samo će ohrabriti neprijatelje islama i čovječanstva, rekao je u utorak uveče turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći večeras u Ankari, turski predsjednik se dotakao i svečane dodjele Nobelove nagrade, koja je upriličena večeras u Stockholmu, a gdje nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, negator genocida počinjenog u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici 1995. godine.

“Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je piscu koji negira genocid u Bosni. Ova nagrada ne može učiniti da bude zaboravljen bilo koji genocid. Takve stvari ne mogu biti opravdane nagradama”, rekao je Erdogan.

Kako je kazao, sramotno je dodijeliti nagradu osobi koja brani i hvali ubicu koji je prolio krv desetina hiljada muslimana.

“Pozivamo sve koji imaju razum i savjest da reaguju na ovaj skandal”, rekao je Erdogan.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.