Erdogan odgađa vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda

Erdogan je prošle sedmice obznanio planove o započinjanju operacije istočno od Eufrata u sjevernoj Siriji.

 

Erdogan je ‘oprezno’ pozdravio odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih jedinica iz Sirije Anadolija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da će Turska odgoditi vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda na sjeveroistoku Sirije te je “oprezno” pozdravio odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih jedinica iz Sirije.

Nenadana ovosedmična Trumpova odluka o povlačenju otprilike 2.000 vojnika iz Sirije srušila je stup američke vanjske politike na Bliskom istoku. Kritičari navode da će zbog toga biti teže pronaći diplomatsko rješenje sedmogodišnjeg građanskog rata u Siriji, prenosi Hina.

Međutim, za Ankaru je to pozitivna odluka jer uklanja uzrok tenzija sa SAD-om. Naime, Erdogan je kritizirao svog NATO saveznika zbog situacije u sjeveroistočnoj Siriji, gdje je Washington podržavao borce kurdskog YPG-a.

Turska smatra da je YPG teroristička grupa i vojno krilo Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se bori za kurdsku autonomiju u Turskoj.

Planovi za operaciju

Erdogan je prošle sedmice obznanio planove o započinjanju operacije istočno od Eufrata u sjevernoj Siriji, kako bi izbacio YPG s tog područja, koje kurdski borci većinom kontroliraju.

Ove sedmice je Erdogan rekao da operacija može započeti u svakom trenutku, ali je u petak istaknuo odluku o povlačenju američkih jedinica i telefonski razgovor s Trumpom, kao razlog za odgodu.

“Prošle smo sedmice odlučili pokrenuti vojnu akciju istočno od rijeke Eufrat … Naš telefonski razgovor s predsjednikom Trumpom, uz kontakte između naših diplomatskih i sigurnosnih službenika te američke izjave, dovele su do toga da ćemo pričekati malo duže”, rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu.

“Odgodili smo naše vojne operacije istočno od Eufrata dok na terenu ne vidimo rezultate američke odluke o povlačenju iz Sirije”, dodao je.

Turski list Hurriyet piše da je Trump donio odluku o povlačenju iz Sirije u telefonskom razgovoru s Erdoganom, nakon što je turski predsjednik rekao da će nastaviti borbu protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant.

U govoru u Istanbulu Erdogan je obećao da će eliminirati ISIL i kurdske milicije sa sjevera Sirije, nakon povlačenja američkih snaga.

Izvor: Agencije

 

21 thoughts on “Erdogan odgađa vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *