Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić sprovedeni u Tužilaštvo BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić sprovedeni su u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Oni su u sjedištu Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine proveli više od 23 sati nakon što su krajem jučerašnjeg dana došli na saslušanje u vezi sa aferom “Respiratori”.

Premijer Federacije BiH, Solak i Hadžić nisu samo zadržani u prostorijama SIPA-e kako je to ranije potvrđeno, nego su uhapšeni i imaju status osumnjičenih.

Oni su sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu napustili u vozilima SIPA-e.

SIPA je ranije, po naredbi Tužilaštva BiH, izvršila pretres i oduzimanje dokumentacije iz više lokacija, uključujući centralu Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru te sjedište kompanije “Srebrena malina” u Vogošći.

Računi firme “Srebrena malina” su u međuvremenu blokirani, a Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite, ali je nastavio primati platu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *