Federalna vlada neće donositi mjere za nevakcinisane, ali imaju novinu za početak školske godine

Danas će biti održana redovna sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će, između ostalog, biti razgovarano i o epidemiološkoj situaciji u državi, te potencijalnim mjerama za vakcinisane i nevakcinisane.

Kako saznaje Klix.ba, Vlada danas neće donositi nikakve odluke o uvođenju mjera za one koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa.

Jedna od najvjerovatnijih mjera koje bi među prvima mogle biti uvedene jeste da se poveća broj dozvoljenih osoba u zatvorenom prostoru za one ugostiteljske objekte koji se odluče da u njihov prostor mogu ući samo vakcinisani, testirani ili oni koji su nedavno prebolovali koronavirus. Tako bi, ukoliko je inače 50 dozvoljeni broj osoba u restoranu, za one koji se odluče na obaveznu korona-potvrdu, taj broj bio npr. 100.

Slična praksa je primjetna u nekim evropskim zemljama poput Mađarske, no Vlada FBiH će za sada samo razmatrati ovu ideju.

Početak školske 2020/21

S obzirom na to da početkom septembra kreće i nova školska godina, đaci bi na nivou Federacije BiH trebalo da se vrate u škole.

Vlada Federacije BiH planira omogućiti normalan povratak u školske klupe bez posebnih restrikcija i u punom obimu, no situacija će morati biti praćena i u zavisnosti od toga će i mjere biti revidirane.

9 thoughts on “Federalna vlada neće donositi mjere za nevakcinisane, ali imaju novinu za početak školske godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *