Ferhat-pašina džamija (znana kao Ferhadija džamija)

Ferhat-pašina džamija (znana kao Ferhadija džamija), središnja je džamija Banjalučkog muftiluka, te najznačajniji objekt u Banjoj Luci. Predstavlja jedno od najvećih dostignuća islamske arhitekture16. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Jedna je od tri najznačajnije džamije u Bosni i Hercegovini, uz Gazi Husrev-begovu u Sarajevu i Aladžu džamiju u Foči.

Svečanim presijecanjem vrpce, Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci i zvanično je ponovo otvorena 06. maja 2016.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Ferhadije, nakon 15 godina od početka obnove i 23 od rušenja 7. maja 1993. godine, prisustvovalo je više od 5.000 vjernika i veliki broj zvanica. Tokom programa svečanog otvorenja, prisutnima su se s porukama mira i obnove suživota između pripadnika različitih religija obratili Izetbegović, Davutoglu, Kavazović, Gormez i Kozlić, zatim predstavnici vjerskih zajednica u BiH, katoličke i pravoslavne crkve i jevrejske zajednice.

Vrpcu su zajedno presjekli predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, turski premijer Ahmet Davutoglu, Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mehmet Gormez, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i muftija banjalučki Osman efendija Kozlić, javlja agencija Anadolija.

Time je „banjalučki biser“ i simbol grada na Vrbasu i zvanično ponovo otvorio vrata svim vjernicima. 

9 thoughts on “Ferhat-pašina džamija (znana kao Ferhadija džamija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *