FOČA Aladža džamija ponovo blista punim sjajem

(Patria) – Fočanska Aladža džamija, u subotu, će ponovno zablistati punim sjajem. Radovi na džamiji privedeni su kraju i pred otvorenje 4. maja radi se na finaliziranju detalja. Na oslikavanju unutrašnjeg dijela obnovljene Aladže još uvijek se radi.

Foto Pixell/Armin Durgut

Organizatori očekuju dolazak nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, ali i visoke domaće i međunarodne zvaničnike te predstavnike Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

Nakon više od četvrt stoljeća otkako je do temelja porušena, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u, ponovno će biti otvorena za sve vjernike.

Najavljena su obraćanja predstavnika lokalne zajednice, goraždanskog muftije, Vakufskih direkcija BiH i Turske Senaida Zajimovića i Adnana Ertema, potom ambasadora SAD-a u BiH Ericka Nelsona, ministra kulture Turske Mehmeta Nuri Ersoya, kao i predramazanska poruka reisu-l-uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića.

Foto: Pixell/Armin Durgut

Kavazović je u ramazanskoj poruci kazao da nas posebno  raduje to da ćemo, voljom Božijom, u subotu, četvrtog maja, otvoriti vrata iz temelja obnovljene Aladže u Foči. Lijep je to ramazanski poklon cijeloj našoj napaćenoj zemlji. S velikom radošću i ushićenjem naša će vjernička srca biti puna i odlučna da se dobru još više posvetimo.

20 thoughts on “FOČA Aladža džamija ponovo blista punim sjajem

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *